Trådlös surfning i kollektivtrafiken

avSusanna Vidlund

NYHETER

SL: Kan bli verklighet i hela Stockholm inom fem år

Foto: MIA LINDH

I morgon är det premiär för trådlös uppkoppling på två av SL:s bussar.

Målet: Trådlös surfning i hela Stockholms kollektivtrafik.

– Jag skulle bli förvånad om det inte blir verklighet inom fem år, säger Åke Lindström, projektledare på SL till SvD.se.

Det är resenärer på buss 676 mellan Norrtälje och Kungliga tekniska högskolan (KTH) som från och med i morgon kan surfa trådlöst på två av SL:s bussar. Den aktuella teststräckan är cirka sju mil lång.

Målet är att resenärerna i framtiden ska ha möjlighet till trådlös uppkoppling i hela kollektivtrafiken, såväl tunnelbana och pendeltåg som bussar.

Ingen platsbrist

Den som vill surfa på bussen behöver utöver en bärbar dator även en trådlös nätverksanslutning.

På SL tror man inte att antalet bärbara datorer kommer öka drastiskt och leda till platsbrist på försöksbussarna.

– Det går ju redan att surfa trådlöst i delar av trafiknätet men det utnyttjas ändå inte av alla, säger Åke Lindström till SvD.se.

Samma priser

På försöksbussarna kommer man dessutom visa nyheter från SVT samt trafikinformation från SL. Enligt SL kommer den nya servicen inte leda till högre priser för resenärerna.

– Vi tror att det finns många leverantörer som vill nå våra 700 000 resenärer varje dag. Sen får man se hur man finansierar utbyggnaden men tanken är inte att SL ska äga det här utan att hitta samarbetspartners som vill ha tillgång till våra resenärer.

Enligt SvD är även Västtrafik i Göteborgsområdet intresserade av möjligheten att införa trådlöst internet i kollektivtrafiken.