Ökänd maffiaboss gripen i Italien

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Éfterlyst 'ndrangheta-ledare misstänks för fler än 100 mord

Ännu en maffiaboss har gripits i Italien.

'Ndrangheta-bossen Pasquale Condello, 57, hade hållit sig undan sedan 1987.

Han har redan dömts till flerdubbla livstidsstraff.

Pasquale Condello på en gammal polisbild.
Foto: AP
Pasquale Condello på en gammal polisbild.

Condello har lett en av familjerna i den ökända 'ndrangheta-syndikatet i många år. Han var nummer två på listan över de farligaste brottslingarna i Italien och har varit efterlyst i 19 år.

Nu har Condello gripits i en lägenhet i staden Reggio Calabria, uppger en talesman för polisen.

– Condellos klan är en av de allra våldsammaste familjerna i 'ndranghetan, sa åklagaren Alberto Cisterna vid en intervju i italienska tv-kanalen Sky TG24 efter gripandet.

Condello pekas ut som ansvarig för fler än 100 mord, rapporterar italienska La Stampa. Han sägs vara den obestridde ledaren i regionen, där de blodiga uppgörelserna inom 'ndranghetan kostat över 800 liv.

Livstidsstraff

Condello har dömts till flera livstidsstraff men lyckats hålla sig undan rättvisan i 20 år.

Det kalabriska brottssyndikatet 'ndrangheta har enligt experter passerat den sicilianska maffian i både makt och räckvidd. Idag pekas organisationen ut som ansvarig för en stor del av kokainsmugglingen mellan Colombia och Europa.

Medan polisen lyckats slå hårt mot maffian på Sicilien, mycket tack vare vittnesmål från de egna leden, har 'ndranghetan klarat sig undan. Enligt polisen beror det på att 'ndrangheta byggts med starka familjeband och polisen har haft svårt att infiltrera organisationen.

Publicerad: