Stort stöd för Tito Beltran i Chile

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm/Santiago Chilenska artister demonstrerade på torsdagen i Santiago till stöd för Tito Beltran. De sjöng sånger framför presidentpalatset och överlämnade en skrivelse till regeringen med krav på en rättvis rättegång.

Redan i förra veckan gick samma grupp ut med ett upprop där de bad Sveriges regering se till att rättegången mot Tito Beltran skulle bli öppen och rättvis.

Bakom uppropet stod över 40 chilenska artister, bland dem berömda kulturpersonligheter som poeten Gonzalo Rojas och musikern och folksångerskan Margot Loyola. Uppropet sändes bland annat till den svenska ambassaden, Chiles ambassad i Stockholm och människorättsorganisationer.

Nytt upprop

Torsdagens manifestation i ett sommarvarmt Santiago blev en känslosam historia, uppger Tito Beltrans hustru i Sverige för nättidningen The Local. Hon hade kontakt med operasångarens manager som deltog, liksom Tito Beltrans anhöriga och många musiker.

Demonstranterna kom med ett delvis nyformulerat upprop.

– Det är en skrivelse till den chilenska regeringen som kopierats till oss på den svenska ambassaden och 33 medier i Chile och Sverige. Undertecknarna vill att den chilenska regeringen ska säkerställa att rättegången går rättvist och opartiskt till, säger Cecilia Ekholm, förste ambassadsekreterare, till TT.

– Texten är uppdaterad, man går in på vittnesmålen från artisterna och mediernas påtryckningar som skulle ha lett till att han svimmade i går (onsdag) i rättegångssalen.

Några officiella chilenska reaktioner på skrivelsen fanns inte på kvällen svensk tid.

Mer känd nu

Hur stor är Tito Beltran i Chile?

– Svårt att säga. Han är välkänd för en viss grupp människor. Och nu är han väl ännu mer känd. Men om du för en månad sedan hade frågat en person på gatan är det inte säkert ett den personen skulle veta vem han var, säger Cecilia Ekholm.

Hon upplever inte att det råder en medial uppfattning i Chile om att Tito Beltran inte får en rättvis rättegång i Sverige

TT

Publicerad: