Det blir dött lopp – och partihöjdarna får avgöra

Publicerad:
Uppdaterad:

Obama och Clinton är på väg mot demokraternas mardröm.

Två kandidater som kastar skit på varandra ända till i höst.

Obama och Clinton är som två lok i expressfart rusande mot en jättekollision. Drar ingen i nödbromsen går smällen inte att undvika.

Ställningen är så jämn och antalet vanliga delegater som återstår att strida om så litet att ingen kan nå de nödvändiga 2 025 rösterna den vägen.

Inte ens om någon vinner varenda delegat i de tio återstående primärvalen.

Ger ingen upp kan inte kampen mellan den första kvinnliga kandidaten och den första svarta avgöras förrän på partikonventet i Denver i slutet av augusti.

Då blir det partihöjdarna som bestämmer.

De 795 superdelegaterna (senatorer, kongressmän, guvernörer, partifunktionärer) är inte bundna av resultaten i primärvalen. De kan rösta hur de vill och ändra sig ända fram till partikonventet.

I stället för att angripa huvudmotståndaren, republikanernas John McCain, tvingas Clinton och Obama att ägna allt krut åt att smutskasta varandra (och demokraternas varumärke) hela våren och sommaren.

Båda har goda argument för att superdelegaterna bör stödja just dem.

Hillary har vunnit de stora stater som krävs för att vinna presidentvalet. Obama har vunnit flest delstater. Båda slår McCain i en ny opinionsmätning.

Och historien förskräcker. Senaste två gångerna som demokraternas nominering drog ut ända till partikonventet slutade det med förlust i presidentvalet.

wolfgang hansson

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM