Nu erkänner Josef Fritzl

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-28

Har erkänt incest med dotter – brände det döda barnet i en ugn

Vid lunchtid på måndagen började fadern Josef Fritzl börjat tala.

– Han har erkänt att han har haft ett incestförhållande med sin dotter och fått sju barn med henne, säger polischef Franz Polzer till BBC.

Mannen har gjort ”ett fullständigt erkännande” uppger åklagare i Österrike, enligt AFP.

Franz Polzer uppger att Josef Fritzl sagt att ett av barnen, en tvilling, dog kort efter födseln.

– Han tog kroppen och brände den i en ugn, säger Polzer till BBC.

Körde till sjukhuset

Den mörka hemligheten uppdagades när den 19-åriga dottern som Josef Fritzl hade med sin dotter Elisabeth, 42, behövde uppsöka sjukhus.

När Fritzl lämnat av henne på sjukhuset tog han, enligt österrikiska Krone, upp dottern Elisabeth och de två andra barnen han hade med henne i huset till sin fru.

Bland de frågor som polisen nu vill ha svar på är hur den 73-årige fadern, även om han beskrivs som ”driftig och vital” kunnat organisera fångenskapen.

Många frågetecken

Polisen väntar i dag på svar från en DNA-undersökning för att klara ut släktförhållandena i familjen.

– Det finns en mycket bred palett av öppna frågor, vi befinner oss i början av en lång utredning, säger polischef Franz Polzer enligt tv-kanalen ORF.

Samtidigt befinner sig den lilla österrikiska staden Amstetten sig i chock.

Traumatiserade

Elisabeth Fritzl och hennes barn får nu behandling av psykologer. De befinner sig på en specialklinik. Elisabeth Fritzls tillstånd bedöms som stabilt, skriver Der Standard, men hon är i dåligt skick. Hon och barnen som varit inlåsta i källaren är traumatiserade och chockade, men alla får hjälp.

Den 19-åriga flickan som ligger på sjukhus kommer aldrig bli helt frisk, men läkarna säger att hennes tillstånd är kritiskt, men stabilt.

Även Josef Fritzls fru, som enligt uppgifter, inte ska ha vetat om vad som försiggick i källaren, behandlas av psykologer.

När barnen släpptes ut från källaren i lördags var det första gången de såg dagsljus. Den femårige pojken var exalterad över att få åka bil för första gången i sitt liv.

”Skräckhuset”

I rådhuset har en krisstab upprättats, medier flockas, och den inhemska pressen anklagar myndigheterna för underlåtenhet.

Upprördheten är stor efter avslöjandena om att den 73-årige Josef Fritzl man hållit sin dotter Elisabeth i fångenskap i 24 år och skaffat sju barn med henne.

Huset där familjen levde har redan döpts till ”Skräckhuset” av medierna. En mängd nyfikna finns ständigt utanför avspärrningarna.

I Amstettens rådhus arbetar sedan helgen en krisstab för att bland annat ta sig an den enorma anstormningen från medierna.