Quick tar tillbaka erkännanden

Av: Robert Triches, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Dömd för att ha dödat åtta människor – nu tar han tillbaka allt

1 av 3

Seriemördaren Thomas Quick, 58, har tagit tillbaka sina erkännanden om att han dödat åtta människor.

– Jag är inte särskilt överraskad över att det skulle komma någon gång, det är inte ovanligt i sådana här fall, säger överåkagare Christer van der Kwast.

Erkännandena har Quick tagit tillbaka för Hannes Råstam vid Sveriges Television i samband med inspelningen av två program om honom och mordutredningarna som ska sändas i december, säger överåklagare Christer van der Kwast till TT.

När Råstam i förra veckan intervjuade överåklagare Christer van der Kwast fick denne veta att Quick backat från sina tidigare erkännanden.

Förundersökning

– Det kom i och för sig som en överraskning. Det var som avslutning på en tre och en halv timme lång tv-intervju som jag fick veta av reportern att Quick tagit tillbaka sina erkännanden. Det förändrade ju förutsättningarna en smula, säger van der Kwast.

Den direkta konsekvensen blev att överåklagare var tvungen att påbörja en förundersökning för att därigenom kunna höra Quick och ta reda på om påståendet stämde.

Men innan förundersökningen var startad fick van der Kwast veta att advokat Thomas Olsson var ombud för Quick, och advokaten bekräftade då att Quick tagit tillbaka erkännandena. Därmed ligger bollen hos advokaten och Quick själv att gå vidare.

Tv-program

– Det finns inga skäl för mig att blanda mig i saken längre. Om Quick vill gå vidare med sitt fall får han göra det med sin advokat, säger åklagaren.

Åklagarmyndigheten har, enligt Christer van der Kwast, ingen orsak att försöka ta upp målet mot Quick igen och få en resning.

Vad tror du är anledningen till att Quick tar tillbaka sina erkännanden nu?

– Det är svårt att säga, den här gången kom det i samband med inspeningen av ett tv-program. Men man ska ha klart för sig att Quick är en person som vårdas i rättspsykiatrisk vård på Säter, och vad han kan ha för intressen utifrån sin horisont får väl var och en fundera på.

”Han är oskyldig”

Advokat Pelle Svensson representerar föräldrarna till den mördade Johan Asplund. Svensson säger att han utgår ifrån att morddomarna mot Quick kommer att tas upp igen.

Han hävdar att Thomas Quick vilsefört rättsväsendet och lämnat falska erkännanden.

– Min slutsats är att han är oskyldig och har inte begått ett enda av de här morden. Justitiekanslern kan ta upp det här, säger han till TT.

Även Thomas Quick kan begära resning i målen.

– Om inte rättsväsendet rättar till det här är Johan Asplunds föräldrar beredda att ta striden i sista hand, säger Pelle Svensson.

De skulle i så fall väcka enskilt åtal mot åklagaren och förhörsledaren för grovt tjänstefel.

– Genom att de fälls för grovt tjänstefel blir det obligatorisk resning i målen, säger Svensson.

Tv-journalisten Hannes Råstam har undanbett sig att kommentera van der Kwasts nedlagda förundersökning.

Fotnot: Thomas Quick har numera återtagit sitt ursprungliga namn Sture Ragnar Bergvall.

Sveriges mest kända seriemördare

Thomas Quick har erkänt ett 30-tal mord. Men många tvivlar ännu på hans erkännanden.

När Thomas Quick plötsligt bestämde sig för att sluta medverka i mordutredningarna fick de läggas ner. Utöver hans erkännanden har åklagaren inte haft något att gå på: inga bevis, inga mordvapen och framför allt inga offer.

Mest absurt blev det i fallet Johan Asplund som försvann 1980, elva år gammal. Han är en av dem som Thomas Quick dömts skyldig till att ha mördat. Under rättegången hävdade Quick envist att han utfört mordet, medan Johans föräldrar via sitt ombud hela tiden ifrågasatte hans erkännande.

Quick har erkänt ett 30-tal mord, men i några fall saknas offer och i andra fall har de påstådda offren visat sig vara vid liv.

Polisen har dock hittat könshår från två personer som legat gömt i en ask i en av Quicks tidigare bostäder. Thomas Quick har dock hittills vägrat berätta vem håret tillhört.

Ett av de mord som Thomas Quick inte erkände innan Ulf Olsson dömdes i fallet var Helén-mordet i Hörby. Eftersom Quick hade tagit på sig flera andra skånska mord valde polisen att dna-testa honom. Provet var negativt, och senare dömdes alltså Ulf Olsson.

Här är alla mord som Quick har dömts för:

1994: Charles Zelmanovits i Piteå 1976.

1996: Holländska makarna Stegehuis i Appojaure 1984.

1997: Israeliske turisten Yenon Levi i Rörshyttan 1988.

1998: Therese Johannesen i Drammen i Norge 1988.

2000: Trine Jensen, Oslo 1981.

2000: Gry Storvik, Oslo 1985.

2001: Johan Asplund 1980.

Publicerad: