De tjänar mest på nya fastighetsskatten

Ägare till dyra hus är vinnarna – kolla listan för din kommun

1 av 2
sparar stålar Per Gessle är en av vinnarna när fastighetsskatten görs om. Han betalar 162 000 kronor mindre per år i skatt på villan, taxerad till 16,8 miljoner.

Ju dyrare hus desto mer pengar kvar i ägarens ficka.

Här är hela listan på skattereformens stora vinnare.

Fram till årsskiftet var fastighetsskatten 1 procent av taxeringsvärdet, vilket för snittvillan i Sverige blev 8 900 kronor.

Avgift ersätter skatt

Men från och med årsskiftet har skatten för småhus slopats – och ersatts med en kommunal avgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet, med ett tak på 6 000 kronor.

För att kartlägga vilka som vinner mest på reformen har Aftonbladet tagit fram en lista med de högst taxerade fastigheterna i din kommun.

Dyra hus slår i taket

Mest gynnas de som äger villorna i attraktiva lägen i storstäderna. För vissa handlar det om att spara tiotusentals kronor.

58 procent av villorna i landet har ett taxeringsvärde under 800 000 kronor. De kommer därmed att beskattas med 0,75 procent av taxeringsvärdet.

Zlatan.

Men resten, de med taxeringsvärden över 800 000 kronor, når taket på 6 000 kronor.

Och där hittar man de stora vinnarna. Principen är enkel:

Ju högre taxeringsvärde, desto större blir skattelättnaden.

Till exempel: cykelkungen Salvatore Grimaldi, 62, äger en villa som är taxerad till cirka 17 miljoner kronor. Med det nya skattesystemet sparar han cirka 164 000 kronor om året. Popstjärnan Per Gessle sparar ungefär lika mycket, 162 000 kronor för sin villa som är taxerad till 16,8 miljoner.

Salming sparar

Amelia Adamo.

En annan vinnare är ishockeylegendaren Börje Salming, 56. Skattelättnaden för hans bostad, som taxerats till cirka 7,6 miljoner blir strax över 70 000 kronor om året.

De ändrade reglerna tillämpas första gången vid 2009 års taxering.

Rättelse

Sammanställningen bygger på uppgifter om de högst taxerade småhusen i respektive kommun. I en tidigare version av listan fanns ingick i några enstaka fall hela radhuslängor och andra typer av fastigheter. Därmed blev ett fåtal enskilda fastighetsägare felaktigt utpekade som stora vinnare i skattereformen. Aftonbladet beklagar det inträffade.

Text: Mira Micic, research: Fredrik Rundkvist