Gahrton friad från rattfylleri

Tingsrätten: Det går inte att utesluta eftersupning

Miljöpartisten och debattören Per Gahrton åtalades förra året för rattfylleri, alternativt vårdslöshet i trafik.

I dag dömdes han för vårdslöshet i trafik – men frikänns från rattfylleri.

Enligt Kristianstads tingsrätt går så kallad eftersupning inte att utesluta.

Per Gahrton, 65, körde på fel sida av vägen. Därför döms han för vårdslöshet i trafik. Straffet: 40 dagsböter á 250 kronor.

Överväger du att överklaga?

– Domen för vårdslöshet i trafik kan man alltid diskutera. Men det hände en krock, det kan man inte förneka. Spontant säger jag knappast, men jag ska tala med min advokat, säger han till aftonbladet.se.

Frikänt från rattfylleri

Per Gahrton frikändes till sin stora glädje från åtalet för rattfylleri. Själv har han hela tiden hävdat att han drack alkoholen först efter olyckan.

Gahrton ska enligt domen ha uppgivit att han blev så chockad att han "klunkade i sig innehållet i den öppnade vinflaskan" samt "stoppade på sin några ölburkar och i smyg drack ur dessa".

– Jag behövde lugna ner mig och tyckte inte att det gjorde något eftersom min bil skulle bärgas, har han tidigare sagt.

"Känns bra"

Kristianstads tingsrätt valde att gå på hans linje och menar att man inte kan utesluta att alkoholen har förtärts efter körningen.

”Naturligtvis är det i sig ett tämligt märkligt beteende att efter en bilolycka, i väntan på assistans att ta sig från platsen, dricka alkohol särskilt om man är en offentlig person som Per Gahrton", skriver tingsrätten i sin dom.

Samtidigt anser tingsrätten att man inte kan bortse från möjligheten att Gahrton var skärrad och då kan ha betett sig irrationellt.

– Det känns bra att åtalet för rattfylleri ogillades. Det innbär att domstolen har trott på min beskrivning. Olyckan var trist och beklaglig men jag var inte alkoholpåverkad. Så det här känns väldigt skönt, säger Gahrton till aftonbladet.se.

Själv uppger Per Gahrton som numera är ordförande i den gröna idéverkstaden Cogito att han har alkolås i bilen.

– Det tänker jag ha kvar, det är en bra grej.

Publisert: