Thaksins ande svävar över valet

NYHETER

Parlamentsval i Thailand på söndag

Foto: VÄLBEVAKAT VAL. Militär och polis var ständigt närvarande inför slutspurten på lördag.

Den korruptionsstämplade förre premiärministerns skugga svävar över valet i Thailand.

Thaksin själv håller sig undan i London, men är trots det en klar huvudperson.

Enligt hans parti kommer Thaksin att återvända i mitten av februari.

Foto: PÅ VÄG TILLBAKA. Thaksin Shinawatra lever i exil i London. Han är storägare i fotbollslaget Manchester City och därmed tränaren Sven-Göran ”Svennis” Erikssons chef.

Thaksin Shinawatra är huvudperson i söndagens val i Thailand. Detta trots att den förre premiärministern sitter i exil i London och är förbjuden att delta i politiken.

Formellt heter det att söndagens parlamentsval återupprättar demokratin i Thailand, där militären styr sedan den störtade Thaksin för 15 månader sedan.

Bannlyst i fem år

Thaksins parti TRT förbjöds och alla ledande TRT-namn bannlystes från politiken på fem år.

PPP, Folkmakt, har framgångsrikt tagit över TRT:s roll och slungat sig upp till toppen i opinionsmätningarna. Thaksins namn har flitigt använts i valrörelsen och PPP har lovat att han ska återvända till hemlandet den 14 februari nästa år.

Oppositionspartiet Demokratiska partiets ledare Abhisit Vejjajiva har till och med sagt att Thaksin bör återkomma tidigare än så och att han, om han blir premiärminister, ska ta kontakt med sin företrädare.

Älskar eller hatar

– Det har inte funnits någon riktig politisk diskussion i detta val. Den enda frågan har varit huruvida du älskar eller hatar Thaksin, konstaterar Ukrist Pathmanad, statsvetare vid Chulalongkorn-universitetet i Bangkok.

Militären är givetvis missnöjd med Thaksins starka närvaro. Många ifrågasätter också hur fritt valet verkligen är när mer än en tredjedel av landet lyder under undantagslagar.

– Detta val hålls under tryck från militären, säger Ukrist Pathmanad.

Undantagslagar råder bland annat i de nordöstra landsbygdsprovinserna där Thaksin är populär. Befolkningen minns den förre premiärministern för hans försök att få rullning på jordbruksekonomin.

Djupa klyftor

Demokratiska partiet stöds främst av Bangkoks medelklass. En thailändsk medarbetare till människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att militärregimen inte gjort något för att minska klyftan mellan landsbygds- och stadsbefolkning.

Mycket tyder på att militären inte kommer att tacka för sig efter söndagens val. I tisdags röstade det militärtillsatta parlamentet igenom en lag som gör det möjligt för en militär institution att, med stöd hos regeringen, upphäva grundläggande rättigheter och demokratiska principer.

– Genom säkerhetslagen står militären bakom en ny regering för att utöva politisk makt. Militären är inte på väg bort, säger Ukrist Pathmanad.

Turbulent i Thailand

19 september 2006: Premiärminister Thaksin Shinawatra, som vunnit ett parlamentsval knappt ett halvår tidigare, avsätts i en oblodig kupp ledd av general Sonthi Boonyaratglin. Kuppen verkar ha kung Bhumibols välsignelse.

20 september: Thaksin, som befann sig i New York under kuppen, baserar sig i London.

30 maj 2007: Författningsdomstolen upplöser Thaksins parti TRT. Thaksin och 110 av hans partikamrater förbjuds verka politiskt de kommande fem åren.

21 juni: Åtal väcks mot Thaksin för korruption.

14 augusti: Högsta domstolen utfärdar arresteringsorder mot Thaksin och hans fru Pojaman. Åklagare erkänner dock att chanserna att få dem utlämnade från Storbritannien är små.

19 augusti: En ny författning, författad av militärjuntan, godkänns i en folkomröstning. Nyval spikas efter detta till den 23 december.

24 augusti: TRT återuppstår i form av Folkmaktspartiet, PPP, en rörelse som finns sedan tidigare men nu ”kapats” av Thaksinanhängare. Den Thaksintrogne parlamentarikern Samak Sundaravej utses till partiledare.

aftonbladet.se/TT