Tolvvåningshus rasade i Egypten

NYHETER

Minst fem döda

1 av 4

Ett tolvvåningshus med bostäder rasade på måndagen i den egyptiska kuststaden Alexandria.

Fem döda har hittills dragits fram men ett 20-tal befaras ligga begravda under rasmasorna.

Enligt en källa hyste byggnaden minst 18 familjer men myndigheterna hade ingen aning om hur många människor som befann sig i byggnaden på måndagen, som är en vanlig arbetsdag i Egypten, rapporterar Reuters.

De lokala myndigheterna hade beordrat att byggnadens två översta våningar skulle rivas 1993 för att de bröt mot bygglagen, men domen efterföljdes inte, uppger en källa för AFP.

Renoverades

Alexandrias guvernör Adel Labib sade till nyhetsbyrån Mena att arbetare renoverat den första våningen när byggnaden plötsligt tippade mot ena sidan och kollapsade.

Guvernören beordrade evakuering av de två omgivande husen efter att även de delvis rasat.

Enligt guvernören har en ledningscentral upprättats för att koordinera räddningsinsatserna och sjukhus i närheten har satts i beredskap för fler skadade.

Straffen mot byggfuskare skärptes 1996, kort efter ett husras i den mer välbeställda Kairoförorten Heliopolis som skördade 64 liv. Trots detta tar många chansen att tjäna pengar i den blomstrande byggsektorn där efterfrågan på boende i det allt mer tätbefolkade Egypten ökar lavinartat.

Strax innan jordbävningen 1992, som dödade 500 Kairobor, citerade den statliga tidningen Al-Ahram myndighetskällor som uppgav att 40 procent av husen i den egyptiska huvudstaden riskerade kollaps.

Ett av Egyptens värsta husras inrträffade i februari 2002 i staden Damietta i norra Nildeltat, där 27 personer dog.