Sliten Hillary hånas av motståndare

NYHETER

"Vill vi verkligen se en kvinna åldras inför våra ögon?"

1 av 3 | Foto: NÄRA UTMATTNING Det hårda kampanjandet har satt sina spår hos Hillary Clinton. De senaste veckorna har hon sett alltmer trött och sliten ut, vilket gynnar hennes huvudmotståndare i primärvalen, Barack Obama (till höger).

NEW YORK. Ett års intensiv valrörelse börjar tära på Hillary Clinton, 60.

Och det försöker hennes politiska motståndare utnyttja – en vecka före de första provvalen i Iowa.

– Vill vi verkligen se en kvinna åldras inför våra ögon? frågar den konservative kommentatorn Rush Limbaugh.

Samtliga kandidater i det amerikanska presidentvalet, republikanska såväl som demokratiska, står vid utmattningens gräns just nu.

De har ägnat det senaste året åt valmöten, debatter, intervjuer och oändliga resor – i ett alltmer uppskruvat tempo för varje vecka.

Men ingenstans syns valrörelsen så tydligt som i Hillary Clintons ansikte. På bilder tagna de senaste veckorna har den demokratiska favoriten sett påfallande trött och sliten ut.

Och det har inte undgått hennes politiska motståndare.

Konservative radioprataren Rush Limbaugh har gjort ett stort nummer av att ”män mognar medan kvinnor åldras”.

– Vill vi i USA verkligen se en kvinna åldras framför våra ögon, dag för dag? frågade han nyligen i sin populära pratshow.

”Rädda för att dela makt”

Kommentaren följdes av anklagelser om sexism.

– Det här handlar inte om rynkor. Det handlar om att män är rädda för att dela med sig av makten, sa Eleanor Smeal, ordförande i organisationen Feminist Majority nyligen.

Men också mer sansad expertis tror att bilden av en åldrande Hillary kan bli ett problem – särskilt som huvudmotståndaren i primärvalen, Barack Obama, 46, hela tiden framhäver sin relativa ungdom.

Clintons supportrar verkar dock inte särskilt oroade.

”Hon har eld”

– Är det någon som har den eld som krävs för att kämpa sig igenom kriser och motgångar så är det en Clinton, säger maken Bills tidigare stabschef Leon Panetta till Times.

Och själv tycks den 60-åriga senatorn mest ägna sig åt att tona ner sin image som kall och kalkylerad.

Hon har vid ett flertal möten i Iowa och New Hampshire den senaste tiden uppträtt ihop med såväl sin dotter Chelsea som modern Dorothy och nära vänner som fått vittna om kandidatens mjuka, omtänksamma sidor.

ARTIKELN HANDLAR OM