Skottskadades vid övning i Karlsborg

”De är förda till Kärnsjukhuset i Skövde”

Två danska soldater skottskadades i samband med en skjutövning i Karlsborg vid 14.30-tiden.

En soldat sköts i benet och en fick splitterskador vid en hemlig militärövning i Karlsborg under torsdagen.

– De är förda till Kärnsjukhuset i Skövde, säger Anders Holmström vid polisen i Skövde.

Förutom soldater ur det svenska specialförbandet Särskilda skyddsgruppen (SSG), deltog även förband från tre länder i övningen.

De övade närstrid och under skjutning med skarp ammunition inne i ett hus på militärt område norr om Karlsborg inträffade olyckan. Den ene soldaten träffades i benet och den andre splitterskadades, också i benet.

”Ska inte kunna hända”

– Det här ska inte kunna hända, säger Roger Magnegård, presschef på Försvarsmakten, till TT.

De skadade togs om hand av sjukvårdspersonal och fördes sedan till Kärnsjukhuset i Skövde.

Hur svåra skadorna var är oklart, men de ska inte vara livshotande. Försvarsmakten hävdade i ett pressmeddelande att skadorna inte bedöms vara livshotande.

Olyckan ska utredas av Försvarsmaktens säkerhetsinspektion för att se om säkerhetsbestämmelserna följts. Eventuella ansvarsfrågor utreds av polis.

Hemlig övning

Övningen var hemlig liksom SSG-soldaternas identitet. SSG utgör tillsammans med Särskilda inhämtningsgruppen (SIG), landets elitförband och ska kunna utföra uppdrag bakom fiendelinjer och genomföra avancerade spaningsuppdrag.

De två svenskar som dog i en bombattack i Afghanistan för nästan exakt två år sedan ingick båda i SSG.

När dessa specialförband ska öva är det mesta kringskuret av sekretess. Försvarsmakten kommenterar inte vilka övriga nationer som deltog i övningen, hur stora grupper det är fråga om eller hur länge övningen pågår, förutom att den ska fortsätta som planerat.

Tipsa | Aftonbladet
Publisert: