Juha ångrar inte morden

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MATS DUMELL
KALLSInig Juha Valjakkala mördade tre personer I Åmsele i juli 1988 efter en misslyckad cykelstöld. Nu berättar han om helvetesnatten - utan att uttrycka skuld.

Juha Valjakkala har suttit 18 år i fängelse för trippelmordet i Åmsele.

I TV 3:s program "Ondska" berättar han om natten då han mördade familjen Nilsson.

– Det var ett kallblodigt mord. Det kan man ju inte komma ifrån, säger han.

Juha Valjakkala ansökte nyligen om nåd i Finland. Han har hittills avtjänat snart 18 år av sitt livstidsstraff.

– Jag har haft tid nog att bearbeta det jag gjort. Man glömmer det aldrig, det är en sak som är säker. Men åldern förändrar allt och alla, säger han till TV3.

Sköts i huvudet

I dokumentärserien, som har premiär i kväll, tas ett av de värsta morden i svensk historia upp - trippelmordet i Åmsele 1988. Valjakkala berättar om natten då han mördade tre personer. Han uttrycker aldrig någon ånger.

Juha Valjakkala berättar hur han och flickvännen Marita stal en cykel för att ta sig till deras bil. Hur 15-årige Fredrick såg dem och hur han och hans pappa tog upp jakten på en kyrkogård. Där tvingades Sten och Fredrick ner på knä och Sten sköts i huvudet med ett avsågat hagelgevär.

Kraftigt våld

– Det första skottet, det bara gick av. Det andra skottet var för att tysta vittnet, säger Juha.

När Juha och Marita ska fly möter de Ewa, Stens fru och Fredricks mamma. Hon har hört skotten och är orolig. De börjar slåss och Ewa försöker fly. Men Juha hinner i kapp henne i skogen och mördar henne med kraftigt våld.

– Jag blev förbannad på att det kom mer och mer människor. Fler vittnen att tysta. Det var tur att det inte kom fler, säger han.

Fotnot: TV 3:s dokumentärserie "Ondska" har premiär i kväll klockan 22.00.

Trippelmordet i Åmsele:

Publicerad: