Han svindlade till sig 30 miljoner kronor

NYHETER

Spelade bort pengarna på internet

Finansrådgivaren Philip Smith svindlade 51 klienter på nästan 30 miljoner kronor. Pengarna spelade han bort på hästar, golf och internetspel.

Domen blev hård.

– Du är en hjärtlös, manipulativ och rakt igenom oärlig man, sade domaren Peter Larkin under rättegången.

Finansrådgivaren Philip Smith, 48, stal nästan 30 miljoner kronor av sina klienter. Nu har han dömts till nio års fängelse.

Domaren Peter Larkin var chockad över de enorma summor pengar som Philip Smith lyckades lura till sig.

– I egenskap av ekonomisk rådgivare, litade dina klienter på dig och trodde att du skulle hantera deras affärer med integritet och ärlighet. Att du bröt det förtroendet, visar att du är en kall och kalkylerande person, sade Peter Larkin i rätten enligt den brittiska tidningen Guardian.

Enligt honom har många hårt arbetande personer och äldre sårbara människor förlorat stora summor pengar på grund av Philip Smith. Ett av offren var Smiths egen bror Christopher. Han lånade ut nästan 600 000 kronor till sin bror så han skulle kunna betala av sina obetalda skulder. Men pengarna gick istället till internetspel.

Levde lyxliv

Philip Smith började arbeta som ekonomisk rådgivare på 1980-talet. Han bedrog kunder som han hade känt i 20 års tid. Människor som han åt middag med och hälsade på i deras hem.

Smith hade en lyxig livsstil och körde bland annat en BMW i 7-serien. Vissa klienter bjöd han med till sin lyxvilla i Costa del Sol och andra fick besöka honom i hans stuga i norra Wales.

– Jag är inte dum men han var en sådan bra lögnare. När jag besökte hans hem hade han alltid ekonomisidorna framme på text-tv och pratade i telefon om att köpa och sälja aktier, säger Dilys Booth som är ett av hans offer.

Den största summan som han lurade till sig av en enskild klient uppgick till cirka 2 600 000 kronor. Offret var en kvinna i 60-årsåldern.

Kaosartad ekonomi

Philip Smith lurade sina klienter att uppge sina kreditkortsuppgifter och höjde i hemlighet krediten på dem för att kunna maximera sina stölder.

Först när förvaltaren av ett dödsbo började undersöka varför det saknades pengar på den avlidne 81-årigens konto, uppdagades Smiths bedrägerier.

Pengarna som Smith har lurat till sig har till stor del spelats bort på internet. Enligt polisen var hans ekonomi i kaos och han brydde sig inte om vem han stal från, skriver Guardian.

– Det verkar som om pengarna har spelats bort. En del av dem kanske kan återbördas till offen men mycket är förlorat, säger åklagaren David Friesner.

Susanna Vidlund