Smygfoton kan bli straffbara

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hyresvärd filmade ung kvinna i duschen

En ung kvinna hittade en dold kamera innanför ventilen i duschen och kunde följa sladdarna till ett låst rum i källaren. Där hittades flera videoband med henne på.
Foto: Henrik Porsbring
En ung kvinna hittade en dold kamera innanför ventilen i duschen och kunde följa sladdarna till ett låst rum i källaren. Där hittades flera videoband med henne på.

Att fotografera eller filma någon som inte har gett sitt samtycke kan bli straffbart i framtiden.

Det överväger den Statliga integritetsskyddskommittén.

– I Sverige finns det inget skydd över huvudtaget mot fotografering och filmning som görs i smyg. Det finns en rad uppmärksammade rättsfall där Högsta domstolen uttalat att handlingarna varit klart integritetskränkande men att de inte går att komma åt eftersom de i dag inte är straffbara, säger Märit Bergendahl, hovrättsassessor i Integritetsskyddskommittén till Dagens Nyheter.

Som exempel nämner hon för DN två fall. I det ena fallet hade en man med hjälp av dold kamera filmat sin före detta sambo när hon hade samlag med en man.

I det andra fallet var det en hyresvärd som gömde en kamera i en badrumsventil i syfte att filma en kvinnlig hyresgäst i duschen. I båda fallen friades männen för smygfilmningen, men dömdes för andra brott.

Den sortens kränkande smygbilder och smygfilmningar vill man nu sätta stoppa för.

Yttrandefrihet

Men all smygfilmning kommer troligtvis inte bli straffbar. Enligt Märit Bergendahl måste man, med hänsyn till yttrandefriheten och allmänintresse, i vissa fall göra undantag för pressfotografer. Även om bilderna tas mot någons vilja.

– Jag tror aldrig att man kommer så långt att man förhindrar paparazzibilder på offentliga personer på allmän plats. Även om bilderna kanske skulle kunna vara kränkande eller inte har något allmänintresse. Och i Sverige vill vi ju inte inskränka på yttrandefriheten mer än nödvändigt utan bara komma åt de uppenbart kränkande fallen, säger hon till DN.

Märit Bergendahl anser också att utgångspunkten i första hand måste vara att man fritt ska få fotografera.

– Vad som är förbjudet måste på något sätt avgränsas till var fotandet sker. Har man stängt in sig eller på annat sätt visat att man inte vill att allmänheten ska titta på en, kan det komma att bli förbjudet att fotografera.

Publicerad: