De miljömärkte sin bröllopsresa

NYHETER

Fick i gåva att släppa ut koldioxid ända till Fidji

Till och med på bröllopsresan tänkte tv-meteorologen Pererik Åberg och hustrun Helene Åström på klimathotet.

De lyckliga tu hade utsläppsrätter för koldioxid i bagaget.

– Det är en jättebra grej när man ska ut och flyga, säger Pererik Åberg.

Genom att köpa utsläppsrätter stjäl du möjligheten från ett företag att pumpa ut mer koldioxid i atmosfären.

Pererik Åberg och Helene Åström gifte sig i september och åkte på bröllopsresa i Söderhavet månaden efter. Då tänkte de på miljön:

– Vi var ganska oroliga för det här med flygets koldioxidutsläpp. Vi pratade om det på väderredaktionen och på bröllopet fick vi utsläppsrätter av kollegerna som motsvarade hela flygresan. Det var fantastiskt kul.

Så du kunde flyga med gott samvete?

– Ja, faktiskt. Det är definitivt något man bör göra när man ska ut och flyga.

EU ska minska sina utsläpp av växthusgaser och för att uppnå målet infördes förra året ett system med handel av utsläppsrätter.

Ett företag får rätt till ett visst utsläpp av koldioxid. Utnyttjas inte hela rätten kan utsläppskvoten köpas av ett annat företag som inte klarar att uppfylla sina mål.

Handeln styrs via en utsläppsrättsbörs. Börsförmedlare är Energimyndigheten och marknaden är öppen för alla. I Sverige sköts handeln för privatpersoner genom Svenska Naturskyddsföreningen.

– På det här sättet använder vi vår konsumentmakt och köper tillbaka utsläppsrätter. De andra köper för att släppa ut. Vi köper för att inte släppa ut, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

3000 ton koldioxid

Pererik Åberg är mycket nöjd med sin fyra veckor långa bröllopsresa till Fiji – paret fick sju utsläppsrätter för att täcka den 43 000 kilometer långa flygresan – och till Tuvalu.

Men på plats såg de också effekterna av klimatförändringen. Den höjda vattennivån håller på att sänka Tuvalu i havet:

– Folk berättade att stränderna håller på att försvinna, att kokosträd i strandkanten tappar greppet och att korallerna i havet har dött , säger Pererik Åberg.

Här köper du utsläppsrätter

Utsläppsrätter - så funkar det

Så mycket koldioxid släpper du på flygresan

Läs mer om koldioxid och flygresor

Joachim Kerpner, Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM