Jo, människan ÄR skyldig till klimathotet

NYHETER

2500 klimatforskare i nya FN-rapporten: Det är vår livstil som är orsaken till växthuseffekten

En ny studie från FN:s klimatpanel IPCC visar att konsekvenserna av den globala uppvärmingen av planeten kan bli mer katastrofala än vad man tidigare har trott.

Människan pekas ut som orsaken till klimatförändringarna.

”Det är mycket troligt att människan är orsaken till att halten av växthusgaserna har ökat. De har lett till att medeltemperaturen har stigit ända sedan mitten av 1900-talet”, står det att läsa i rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

Trots att rapporten släpps först i nästa vecka, har delar av innehållet blivit kända. Den brittiska tidningen Guardian har tagit del av materialet.

I rapporten slår IPCC fast att tropiska stormar kommer bli allt vanligare i framtiden. Havsnivån kommer stiga med en meter under detta århundradet och flera hundra miljoner människor kommer tvingas att fly från sina ödelagda länder, särskilt i tropiska lågländer. Det kommer i sin tur ge långtgående ekonomiska effekter på andra länder.

Flera tusen experter

Rapporten ger ett skrämmande besked för alla de som hoppats på att klimathotet är överdrivet. Enligt IPCC kan man inte skylla den ökande medeltemperaturen på solen, eftersom industriutsläppen har fem gånger så stor effekt på klimatförändringarna.

– Det som är läskigt med IPCC-rapporten är att den är baserad på flera tusen olika klimatexperters varierande åsikter om växthusgasernas effekt. Några tror att de kommer ha en stor påverkan, andra tror att de spelar mindre roll. Varje punkt i rapporten har därför noggrant gåtts igenom. Endast de punkter som ansågs vara odiskutabla överlevde i den processen. Det här är ett mycket konservativt dokument och det gör det så läskigt, säger en brittisk klimatexpert till tidningen.

Det här är första delen av den fjärde rapporten som klimatpanelen lägger fram. I sex år har över 2 500 av världens ledande klimatforskare från drygt 130 länder sammanfattat forskningen på området.

Punkter ur rapporten:

Relaterade artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM