Blev kär i intagen – fick sparken

NYHETER

Sms avslöjade relationen med brottslingen

Foto: "EN SÄKERHETSRISK" Förhållandet mellan vårdaren och den intagne våldsbrottslingen avslöjades i går. Kvinnan, som var vikarie, har nu fått sparken.

En kvinnlig vårdare på rättspsyk i Sundsvall hade en kärleksrelation med en intagen brottsling.

Förhållandet avslöjades i går och nu får kvinnan sparken.

– Agerandet är oprofessionellt och innebär en säkerhetsrisk, säger chefsöverläkare Göran Fransson.

Foto: "Det som hänt är en katastrof för alla inblandade" säger chefsöverläkare Göran Fransson.

Kvinnan, som är en vikarie i 30-årsåldern, uppges ha inlett kärleksrelationen med den manlige patienten för några månader sedan.

Förhållandet avslöjades i?går. Enligt uppgift till Aftonbladet var det bland annat sms-meddelanden som kvinnan och mannen skickat till varandra som gjorde klinikledningen uppmärksam på situationen.

Får inte jobba kvar

– Det stämmer att en anställd avskilts från sina arbetsuppgifter på grund av en relation till en intagen. Mycket mer än så vill jag inte säga så länge utredningen pågår, säger chefsöverläkare Göran Fransson.

Enligt honom har kvinnan erkänt förhållandet och förstår att hon inte kan arbeta kvar på kliniken eftersom hon nu betraktas som en säkerhetsrisk.

– Det som hänt är en katastrof för alla inblandade och vi ska nu stötta både henne och den intagne så gott det går, säger Göran Fransson.

Dömd för våldsbrott

Kvinnan började arbeta på rättspsykiatriska kliniken för närmare ett år sedan. Trots att den intagne enligt Göran Fransson är dömd för mycket grova våldsbrott blev hon hopplöst förälskad i honom.

– Det är ett välkänt fenomen som inträffar med jämna mellanrum trots att vi gör allt i vår makt för att förhindra det, säger Göran Fransson.

Det finns enligt honom ingen säker kunskap om varför vårdare inom kriminalvård och rättspsykiatri blir förälskade i sina patienter.

– Vissa teorier går ut på att vårdarna upplever en känsla av att kunna hjälpa patienter som ingen annan lyckats med. Men det slutar aldrig bra, säger han.

Vad händer nu?

– Jag tror inte att vi kommer att polisanmäla det här. Att skapa en relation är inget brott. Det är oprofessionellt och leder till avsked – men något brott är det inte.

Olle Castelius