Bombdrama i Umeå

NYHETER

JUST NU: Polisen har plockat ut den misstänkta bomben – faran över

Ett tips om en misstänkt bomb i en lägenhet på Norra Slevgränd i bostadsområdet Ersboda i norra Umeå orsakade ett stort polispådrag på söndagen.

Området kring lägenheten spärrades av och boende i närheten evakuerades.

Enligt uppgift ska larmet gällt någon slags instabil vätska.

– Precis nu, klockan 15.40, har bombteknikerna påbörjat hanteringen av föremålet, säger polisens presstalesman John Forsberg.

Strax därefter kom uppgifter att bomben tagits ut och att den skulle transporteras till I20-området för att oskadliggöras.

Enligt brandmästare Krister Andersson rör det sig om någon typ av instabil vätska, skriver Västerbottens-Kuriren. Uppgifter talar om om ett explosivt ämne som kan användas i en bomb.

Informationen om att det kunde finnas sprängmedel i lägenheten kom fram genom ett vittnesmål i en utredning som gäller ett annat brott. Enligt tipset skulle det finnas sprängmedel eller en bomb i lägenheten i Ersboda och polisen har hittat något där, okänt exakt vad.

Västerbottens Folkblad skriver att flera personer bott i lägenheten och att någon eller några av dem är kända av polisen sedan tidigare.

Husrannsakan

– I samband med förundersökningen genomfördes en husrannsakan i lägenheten i slutet på veckan, och efter det kallade vi upp bombgruppen från Stockholm, som i går var inne i lägenheten och rekognoscerade. Det är deras bedömning av läget som ligger till grund för insatsen i dag, säger John Forsberg.

Ämnet eller föremålet är sådant att det inte bedöms vara någon fara för explosion så länge man inte rör eller hanterar det, enligt polisen. Och sedan polisen upptäckte det har man säkerställt att ingen kommit åt det.

Kan du säga något om vad detta handlar om?

Sekretess

– Nej, det råder förundersökningssekretess, så det kan jag inte.

Inte heller kollegan Ebbe Nyberg kan säga så mycket mer om ärendet.

Vad är det för brottsrubricering?

– Försök till allmänfarlig ödeläggelse. Kanske även brott mot lagen om explosiva varor, säger Ebbe Nyberg.

Vem är det som bor i lägenheten?

– Det kan jag inte säga.

Är den eller de personerna efterlysta?

– Det får bli en senare fråga. Ingen är gripen eller omhändertagen ännu. För det här, tillägger Nyberg.

Har ni någon aning om vad bomben eller sprängmedlet var avsett för?

– Nej, inte i nuläget.

Robert Triches