Journalistblockad syns i måndagstidningarna

NYHETER

Svårt hinna med sena nyheter på ett 70-tal redaktioner

Läget är låst i avtalskonflikten mellan Journalistförbundet (SJF) och Tidningsutgivarna (TU).

SJF:s arbetstidsblockad, som trädde i kraft i fredags, kommer snart att börja synas för läsarna.

SJF:s arbetstidsblockad börjar i helgen få genomslag på ett 70-tal tidningsredaktioner i landet.

Det blir svårt att hinna med sena nyheter och sportresultat till måndagstidningen när blockaden stryper personalstyrkan enligt en rundringning som TT har gjort.

Blockaden innebär att ingen på tidningarna får jobba mer än 40 timmar per vecka eller 8 timmar om dagen. Och inga schemaändringar får göras.

Egna personalen

För vissa tidningar väntar fler stridsåtgärder. Bland annat för Helsingborgs Dagblad (HD), som från och med måndag under tre dygn inte får hantera eller ta in material som inte producerats av den egna personalen.

Samma typ av blockad gäller från och med tisdag även för Dala-Demokraten, Karlskoga Tidning, Nya Wermlands-Tidningen (NWT), Sundsvalls Tidning, Tidningar i Västergötland och Trelleborgs Allehanda.

Stridsåtgärderna mot de sju tidningarna är SJF:s svar på att de försökt kringgå effekterna av varsel med schemaändringar.

- Den här helgen påverkar konflikten vår tidning ganska marginellt. Men senare i veckan blir det värre. Då kommer det märkas mer i tidningen, när vi inte kan publicera TT:s texter, bilder från Scanpix, läsarbilder, bröllopsbilder, insändare och debattartiklar. Då blir det en superlokaltidning, säger Mikael Rothsten, redaktionssekreterare på NWT.

HD, en tidning där många arbetar sju dagar i sträck för att sedan vara ledig lika många dagar, står inför en liknande situation.

God stridsvilja

Enligt SJF:s klubbordförande på HD, Hedvig Juhasz Toth, är stridsviljan på redaktionen god trots att man lokalt inte har problem med de frågor som förbundet nu slåss för.

- Stridsviljan finns där, trots allt. Om inte för sin egen del så tar man strid för alla andra. Alla är medvetna om hur allvarlig situationen trots allt är.

På förhandlingsfronten står det stilla.

- Ska det hända någonting nu måste någon part ta kontakt med medlarna och ge sådana signaler att medlarna tycker det är meningsfullt att återuppta förhandlingarna, säger Björn Svensson, TU:s förhandlingschef.

SJF har, inklusive det senaste korrigerade slutbudet, ratat fem medlarbud. De har enligt förbundsledningen inte uppfyllt SJF:s krav på säkrare anställningsförhållanden, bättre skydd för upphovsrätten och högre lön för de sämst betalda.

TU har sagt ja till samtliga bud.

- Det som kallas blockad är i praktiken partiell strejk på många ställen. Det är vanligt på tidningarna med längre arbetspass än åtta timmar och färre arbetsdagar per vecka, ofta enligt personalens önskemål, säger Svensson.

Joakim Goksör/TT