Hotet mot fisket

avEmma Johannisson

NYHETER

Kammaneten invaderar västkusten

Den amerikanska kammaneten slog ut ansjovis- och skarpsillsfisket i Svarta havet på bara några år.

Här är djuret som sätter skräck i sillfiskarna. Kammaneten Mnemiopsis har redan utrotat fisket i Svarta havet. Nu invaderar den västkusten.

jhjhgj

Det stora antalet kammaneter har fått forskare att begära in akutanslag för att kunna undersöka manetens levnadsmönster.

Det handlar om en massinvasion. Den har blivit så vanlig att någon form av effekt på ekosystemet borde den ha, säger Martin Larsvik, informatör på Tjärnö marinbiologiska laboratorium.

Förra hösten observerades maneten i Gullmarsfjorden för första gången. Under vintern och våren sjönk antalet för att sedan i juli öka rejält.

Kammaneten Mnemiopsis kommer från amerikanska vatten och är inte särskilt stor, men har ändå lyckats orsaka förödelse där den dragit fram.

I mitten av 1980-talet dök den upp i Svarta havet och Kaspiska havet. Förmodligen hade den rest med ballastvattnet i ett fartyg, även en trolig anledning till att den hittats här.

Eftersom Mnemiopsis äter sillägg och plankton tog det bara några år innan den slog ut ansjovis- och skarpsillsfisket helt.

Om det skulle finnas risk för ett liknande scenario här, vad kan man göra då?

När den kom till Svarta havet diskuterade man möjligheten att ta dit en annan art som åt den här sortens maneter för att reglera beståndet. Jag vet inte om man gjorde det, men plötsligt var läget under kontroll igen, säger Martin Larsvik.