Upplopp i Göteborg

NYHETER

Gäng drog runt och vandaliserade

Foto: stort upplopp Femton polispatruller fick rycka ut för att försöka få ordning på kaoset i Angered.

Det rådde vad polisen kallade ”upploppsliknande stämning” i stadsdelen Angered i Göteborg natten till måndagen. Ett ungdomsgäng drog runt och anlade bränder och slog sönder fönster. Det kom även larm om skottlossning.

Femton polispatruller spanade i området och spärrade av för att räddningstjänsten skulle kunna arbeta. Ett 40-tal brandmän från fyra stationer ryckte ut för att släcka bränderna som flammade upp på flera ställen.

  Ingen gripen

Under måndagsförmiddagen hade ännu inga misstänkta gripits och polisen ska under dagen göra göra tekniska undersökningar.

– Läget har stabiliserat sig och vi skriver nu flera anmälningar om skadegörelse, mordbrand och grov mordbrand, säger Jan Strannegård vid Göteborgspolisen.

 Larm om skottlossning

Polis och räddningstjänst fick ett stort antal larm, både om bränder och krossade fönster. Allmänheten uppgav även att det förekommit skottlossning.

– Men det har vi inte fått bekräftat. Det kan ha varit knallar som hörts i samband med bränderna, sade Lars Tunefjord på ledningscentralen vid polisen i Västra Götaland.

 60-tal fick evakueras

Enligt honom var det en skola, ett kafé och en hyresfastighet som satts i brand av ungdomsgänget.

Räddningstjänsten uppgav att det som eldhärjats var ett allaktivitetshus på Paprikagatan, och att ett 60-tal boende i en intilliggande fastighet fick evakueras på grund av röken som spreds därifrån.

– När vi kom brann ungefär halva den 30 gånger 15 meter stora byggnaden, som är ett suterränghus i trä, sade larmoperatören Lars Jostelius på räddningstjänsten.

 Omfattande rökskador

Även Lövgärdesskolan, som sattes i brand, ska enligt brandkåren ha fått omfattande rökskador. Den branden kunde dock släckas snabbt.

Polisen misstänker även att gänget låg bakom en brand i ett radhus på Ingefärsgatan.

– Någon har använt brännbar vätska där. Men den branden kunde släckas snabbt, sade Tunefjord.

Enligt räddningstjänsten fanns inget belägg för att den branden var anlagd. Där uppgav man att det brunnit på altanen till radhuset och att de boende hade släckt elden på egen hand.

 Grov mordbrand

Enligt Tunefjord hade polisen gott hopp om att kunna gripa åtminstone någon i gänget, som ska ha bestått av cirka ett halvt dussin personer.

Polisen vet inte vad som ligger bakom nattens och morgonens händelser.

– Eftersom vi inte har några misstänkta har vi inte kunnat fråga dem om något motiv. Bakomliggande orsaker är en sån sak vi får prata om senare, säger Jan Strannegård.

 Brandbomb i lördags

Även i lördags brann det i Angered. Då kastades en brandbomb in i en lägenhet i området.

– Vi har haft bränder där tidigare i helgen men vi kan inte veta om det finns något som helst samband, säger Jan Strannegård.

Brandkåren har nu upprättat en brytpunkt i området.

– Vi har beredskap där för att snabbt kunna rycka ut om det kommer fler larm, sade Lars Jostelius.

Polisen, räddningstjänsten och kommunen kommer under eftermiddagen att ha ett möte där oroligheterna kommer att behandlas.

Bränderna i Angered

Läs tidigare artiklar

Olof Jönsson, Håkan Johansson/TT