Bara 21 av 40 har levererats

NYHETER

Fortsatta problem med spårvagnarna

Bara hälften av totalt 40 nya spårvagnar rullar hittills i Göteborg.

Tidigast sommaren 2008 väntas samtliga vara på plats – knappt tre år efter tidtabellen.

Samtidigt fortsätter problemen med missljud.

Foto: Hösten 2005 skulle samtliga nya vagnar vara på plats. Projektet har kantats av problem och och tidigast sommaren 2008 väntas samtliga vagnar rulla i Göteborg. Foto: DANIEL STILLER/Bildbyrån

Hösten 2005 skulle samtliga nya vagnar från italienska företaget Ansaldobreda rullat på Göteborgs gator – var det tänkt. Men 600-miljonersprojektet har kantats av förseningar och problem. Hittills har 21 vagnar levererats och inte förrän juni 2008 kommer samtliga 40 finnas i Göteborg.

”Många barnsjukdomar”

– Det har varit många barnsjukdomar och vi har en del problem fortfarande. Men vi har tillsammans med leverantören gott hopp om att lösa det så att vagnarna uppfyller våra krav, säger Jörn Engström, kollektivtrafikchef i Göteborg.

Med facit i hand, ångrar ni valet av leverantör?

– Vagnarna skräddarsys till varje kund, det är inte som att gå och köpa en ny Volvo ... Jag tror inte det finns någon köpare i Europa som inte haft en problemfylld resa. Vi har en bit kvar, men ser lyckade exempel där företaget löst problemen.

Största bekymret?

– Det är fortfarande bullret med olika motorljud och kurvskrik.

Något som fått många människor att ringa och klaga hos miljöförvaltningen.

– Vi gjorde mätningar på enstaka vagnar i juni och konstaterade att de nya vagnarna låter mindre än de gamla och de första nya vagnarna som tagits i bruk. På sikt hoppas vi att det blir ännu bättre, säger Thomas Hammarlund hos miljöförvaltningen.

Thomas Törnqvist