Hiv-positiv nekas deltaga i kurs

NYHETER

”Deras synsätt är förlegat”

När Walter Heidkampf ville gå en kurs i självkännedom nekades han. Orsaken - han har hiv. Nu är ärendet anmält till Handikappombudsmannen. Kursledaren menar att det handlar om andra deltagares säkerhet.

Foto: Walter Heidkampf arbetar som handläggare på hiv och hälsa på riksförbundet RFSL i Stockholm

Mullingstorps- institutet ligger vackert beläget nära vattnet på Vikbolandet i Östergötland. Här har man drivit kurser i ”självkännedom” i över 20 år. Företaget skriver på sin hemsida att det finns ett stort team terapeuter som hjälper dig ”att komma vidare i livet oavsett hur din situation ser ut”.

Det stämmmer inte riktigt. För alla är inte välkomna. En av dem är Walter Heidkampf. Orsaken - han har hiv.

– Jag reagerade väldigt starkt. Först trodde jag att det inte var sant, att det var ett misstag. Jag ringde för att höra efter och det stämde ju. Ett sånt synsätt påminner om hur det var på 1980-talet. Jag trodde vi kommit över det, säger Walter Heidkampf, 47, som har levt med hiv sedan 1989.

Anmälde till HO

Walter Heidkampf ringde upp och pratade med den ansvariga för kursen, Viktoria Eriksson. Hon är vd på institutet Mullingstorp.

– Hon höll fast om att jag inte fick vara med på kursen. Det innebär ju att jag diskrimineras, säger Walter Heidkampf.

Eftersom att hiv klassas som ett funktionshinder kontaktade Walter Heidkampf Handikappombudsmannen, HO. HO har nu stämt institutet för diskriminering.

Ord mot ord

Enligt Walter Heidkampf menade Viktoria Eriksson att personerna på kurserna brukar reagera så starkt att det kommer tårar, saliv och spott på andra människor under övningarna.

– Hiv smittar inte på det sättet så det är fullständigt orimligt. Det handlar om rädsla och okunnighet. Viktoria Eriksson representerar en förlegad syn.

Viktoria Eriksson tillbakavisar Walter Heidkampfs påstående.

– Nej, nej, nej. Det har jag aldrig sagt. Det är blodet det handlar om. Under övningarna i raseri kan folk börja blöda näsblod. Vi bejakar att de ska möta sitt raseri så de slår vilt omkring sig och då kan inte vi riskera att andra smittas med hiv, säger Viktoria Eriksson.

– Vi har haft det så här sedan 1985 och vi har aldrig haft problem med detta förrän nu. Vi vill inte diskriminera någon utan det är för säkerheten. Vi nekar inte bara hiv-positiva utan ävenn andra folk som kan vara en fara för andra, som personer med psykiska besvär.