Rekordhöga priser i elhandeln

NYHETER

Har gått upp 20 procent på två veckor

Torka, kyla och höga olje- och gaspriser.

I flera kategorier blev priserna rekordhöga i handeln på nordiska elbörsen på fredagen.

På två veckor har priserna stigit med 20 procent.

Foto: ELPRISET STIGER - IGEN.

Priserna på elbörsen Nordpool är priset elleverantörerna betalar för sin el, vilket i sin tur styr priset för kunderna. Och i alla fall utifrån fredagens handel stundar dyrare tider för abonnenterna.

Främst ökade terminshandeln, där förväntade framtida elpriser styr. Den mest handlade kategorin, för första kvartalet nästa år, steg 7,6 procent till rekordet 60,1 euro (motsvarande drygt 550 kronor) per megawattimme (MWh).

Också korta priser

Också terminerna för helåret 2008 slog rekord. De steg 3,8 procent till 54,75 euro (drygt 501 kronor). Även kontrakten för 2009 steg kraftigt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Men också de mer kortsiktiga priserna rusade på Nordpool på fredagen. Kategorin för leverans nästa dag steg till 42,29 euro (drygt 387 kronor) per MWh – det högsta på 14 månader. Priserna för november och december steg 3,8 procent.

Orsakerna är flera till att priserna på Nordpool ökat med en femtedel på två veckor. En är att olje- och gaspriserna, som delvis också styr elpriset, har stigit. En annan är den torra hösten, och förväntat kallare väderlek.

– Om flera av de här faktorerna pekar år samma håll är det generellt till nackdel för konsumenterna, säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall, till TT.

Utsläppsrätter

Särskilt torkan har pressat upp elpriserna i Norden, som är så beroende av vattenkraft. När vattenmängden i dammarna är mindre, stiger också priserna.

Ytterligare en faktor som ger högre elpriser 2008 än i år är att utsläppsrätter för koldioxid nästa år hamnat högre, vilket gjort elpriset cirka 15 öre dyrare per kilowattimme, påpekar Thorin.

Han vill inte säga om konsumenterna bör välja bundet eller rörligt elpris:

– Det viktiga är bara att kunden gör ett aktivt val.

Tomas Bengtsson/TT