Åttaårig flicka sprang 355 mil

NYHETER

Kinesiska Zhang Huimin klarade sträckan på två månader

1 av 3 | Foto: Rekordung löpare Zhang Huimin har sprungit 355 mil på två månader. I bakgrunden ses hennes pappa Zhang Jianmin – på moped.

Zhang Huimin, 8, har sprungit i genomsnitt 6,4 mil per dag i två månader, enligt kinesiska tidningar.

Många anser att hennes pappa gjort sig skyldig till barnmisshandel men det förnekar han själv.

– Jag gör träningen rolig och tvingar henne inte, säger Zhang Jianmin till Reuters.

Zhang Huimin är 1,22 meter lång och väger 21 kilo. De senaste två månaderna har hon avverkat en sträcka på 355 mil till fots, enligt rapporter i lokala medier och internationella nyhetsbyråer.

Det låter otroligt och om det stämmer betyder det att Zhang Huimin har avverkat en sträcka motsvarande 1,5 maratonlopp per dag.

Näringsbrist och skador

Hon har klivit upp 02.30 på natten och sedan sprungit i ur och skur och har stundtals varit försvagad av näringsbrist, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt hennes pappa Zhang Jianmin är syftet med den extrema språngmarschen att väcka uppmärksamhet inför de olympiska spelen i Peking nästa år.

Men i medierna har han fått utstå hård kritik då många menar att hans lilla dotter Zhang Huimin mår dåligt av att springa så långt och har pressats av sin pappa att göra det.

– Även för en vuxen person är det en jobbig prestation. Löpningen kommer definitivt att skada henne, säger Liu Hong som är vd för China School Sports Federation till tidningen China Daily.

Struntar i kritiken

Men hennes pappa Zhang Jianmin bryr sig inte om kritiken.

– Jag bryr mig inte om vad experterna säger. Även om de anklagar mig för att vara grym eller utsätta mitt barn för misshandel, så anser jag att jag har rätt, säger han till Reuters.

Hans dotter har sprungit från Hainan-provinsen i södra Kina och har nu nått slutdestinationen Peking. Enligt Zhang Jianmin har dottern inte mått dåligt av att springa den extrema sträckan.

– Efter vad jag har märkt har hon bara mått bra och hon har aldrig klagat över att hennes ben gör ont eller över att hon skulle ha varit trött efter att ha sprungit tre mil, säger han.

Zhang Huimin är för ung för att delta i OS 2008, men hennes pappa hoppas att hon kommer tävla i OS 2016 då hon är 17 år.