Relationsdrama bakom bomblarm

NYHETER

Bomblarmet avblåst strax efter klockan 16

Foto: Polisens bombexpert för bort bomben i den blå plastlådan till höger i bild.

En misstänkt bomb lämnades på måndagseftermiddagen in på Göteborgsoperan.

Strax efter klockan 16 bärgade polisen bomben och blåste faran över.

Mycket talar för att ett relationsdrama mellan två personer ligger bakom bombhotet.

Polis spärrade på måndagseftermiddagen av ett cirka hundra gånger hundra meter stort område vid Operan i centrala Göteborg efter ett misstänkt bomblarm. Polisen bekräftar för aftonbladet.se att en man lämnade in ett misstänkt paket i receptionen på Operan.

– Det hängde inga sladdar från paketet, men det lämnades in av en person som personalen i receptionen kände igen. Därför fattade de misstankar att det kunde röra sig om en bomb eller något farligt, säger Marcus Gorne, presschef på Operan till aftonbladet.se.

Paketet låg i en bärkasse och var adresserat till en person på Operan.

Mycket talar för att det är ett relationsdrama mellan mannen och den anställa som ligger bakom.

– Den här mannen har tidigare haft en relation med en person på Operan och troligtvis är det det som ligger bakom alltihopa, säger Thomas Fuxborg på polisen i Västra Götaland till aftonbladet.se. Det verkar vara en sådan historia.

Är mannen som lämnade in paketet misstänkt för något?

– Nej, inte i nuläget. Vi vet vem han är men har inte prioriterat att efterlysa honom, säger Fuxborg. Vi vet inte heller om det rör sig om en bomb eller vad paketet innehåller.

Slog larm

Personalen på Operan larmade polisen. När man kom till platsen fattades beslutet att bära ut paket, säger Jan Strannegård, informatör på polisen i Västra Götaland.

Någon evakuering av Operan behövde aldrig genomföras. En restaurangbåt som ligger intill platsen utrymdes dock liksom ett intilliggande fartygsmusem.

Receptionen vetter mot baksidan av operahuset och paketet har burits ut mot kajkanten vid älvstranden. Där låg det relativt skyddat och avspärrningarna medförde inga komplikationer för trafiken i centala Göteborg.

Skakande

Enligt Marcus Gorne, presschef på Operan, har händelsen skakat om personalen.

– Samtidigt känns det bra att paketet är utburet och att polisen har situationen under kontroll, säger han till aftonbladet.se.

Enligt gp.se kan paketet ha burits in via sceningången.

– Ingen leverans väntades och personalen fattade misstankar och larmade polisen, berättar Erik Bilen på Operashopen för gp.se.

Vid 16-tiden kunde paketet föras bort i en så kallad bombvagn för att senare undersökas av polisens tekniker. Undersökningen visade enlit TT att paketet inte innehöll något explosivt ämne. En 51-årig man är anhållen i sin frånvaro för olaga hot.