Fotspår i blod

NYHETER

Skoavtrycken kan avslöja Madeleines föräldrar

1 av 4 | Foto: Skoavtrycken har hittats i parets semesterlägenhet på Ocean Club i Praia da Luz.

LONDON. Teknikerna har hittat blodiga fotspår i semesterlägenheten där Madeleine försvann.

Fler skoavtryck fanns vid stötfångaren på föräldrarnas hyrbil.

Nu misstänker polisen att flickans kropp bars ut och dumpades i bilens baklucka.

Att polisen hittat fotspåren avslöjas först i dag – drygt fem månader efter att fyraåriga Madeleine försvann på Algarvekusten.

Tidningen The Mail on Sunday har tagit del av den kriminaltekniska rapporten som ska vara kärnan i den nyupptagna utredningen.

Spåren riktar återigen misstankarna mot föräldrarna Kate och Gerry McCann. Polisen utgår från teorin att de av misstag råkat döda sin dotter och sedan dumpat kroppen.

”Mycket användbart”

Skoavtrycken har hittats i parets semesterlägenhet på Ocean Club i Praia da Luz och på stötfångaren vid bakluckan på bilen de hyrde 25 dagar efter att flickan försvann den 3 maj.

Blodspår ska ha hittats på skoavtrycket i lägenheten – men inte på det i hyrbilen.

Forensic Science Service, FSS, i Birmingham har gjort nya tester på fotspåren som visar att det finns måttlig chans att blodet kom från Madeleine.

Men resultaten är otillräckliga i en rättegång.

Utredningen kring Madeleines försvinnande har omgärdats av vilda spekulationer över dna-proverna. Tills nu har osäkerheten varit stor kring vilka spår som hittats och hur avgörande de är.

De nya uppgifterna är mycket detaljrika.

Skoavtryckets mönster beskrivs noggrant i rapporten och ska komma från en högerfot. Sulan har små cirklar och fyrkanter. Spåret som hittats på stötfångaren kommer från en vänstersko med identiskt mönster.

Kriminaltekniska laboratoriet har hittat ett samband mellan spåren, och polisen misstänker att någon lyft en kropp in eller ut ur bagageluckan och tagit stöd på stötfångaren.

Där hittades inga blodspår.

– Den här informationen är mycket användbar även om bevisen är otillräckliga. De antyder ju att någon som var i lägenheten också varit i bakluckan på bilen vid någon tidpunkt, säger en poliskälla till Sunday Express.

Spåret i lägenheten är en del av ett fotavtryck, precis utanför sovrummet, och tros vara storlek 37 eller 38, med ett tydligt blodspår som var synligt för blotta ögat. Blodet skickades på dna-analys och resultatet graderas på en åttagradig skala: inga bevis, begränsad, otillräcklig, ganska stark, stark, mycket starkt, extremt stark och fullt bindande. Det här spåret var otillräckligt – nummer tre på skalan.

”Kan inte bevisas”

Viktigt i utredningen är att inga blodspår hittats i det andra skoavtrycket.

– Därför är det fullt möjligt att blodet fastnat på sulan utifrån, från i stort sett

var som helst, och följt med in i lägenheten, säger en källa till Mail on Sunday.

Därför finns det en oro på FSS att polisen lagt för stor vikt vid spåren i utredningen.

– Det kan inte bevisas att blodet kommer från Madeleine. Om det kan kopplas till andra bevis – som att någon till exempel setts gå ut från lägenheten med en hammare – kan en domare ha nytta av spåret. Men i sig har det lite värde, säger källan.

Får inte uttala sig

Flera fotavtryck har hittats över blodspåret, vilket kan förklaras med att många personer sprang in och ut ur lägenheten när Madeleine försvunnit. Polisen undersökte inte brottsplatsen förrän dagen efter.

Paret McCann har gång på gång hävdat att de är oskyldiga men eftersom de är huvudmisstänkta får de enligt portugisisk lag inte uttala sig.

– Vi kan inte kommentera obekräftade uppgifter som handlar om bevisning, säger McCanns talesperson.