Miljöpartiet anmäler Bildt

NYHETER

Vill att utrikesministerns optionsaffärer utreds av riksenheten mot korruption

Miljöpartiet anmäler utrikesminister Carl Bildt till riksenheten mot korruption.

Partiet vill att turerna kring Bildts hantering av aktieoptionerna i gas- och oljebolaget Vostok Nafta utreds.

Foto: Utrikesminister Carl Bildt ufrågades av Ulf Kristoffersson i TV4:s Nyheterna på söndagskvällen. Så mycket till intervju blev det inte eftersom de mest pratade i munnen på varandra hela tiden.

– Nu är det fråga om det är en gåva eller rentav en muta, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TV4 på söndagen.

När Bildt utnämndes till utrikesminister i oktober avsade han sig styrelseplatsen i Vostok Nafta, vars tillgångar nästan bara är aktier i ryska gasjätten Gazprom – som i sin tur vill bygga en gasledning genom Östersjön. Enligt kritikerna hamnar därför Bildt, vars beslut som utrikesminister direkt kan påverka Gazprom, i en känslig och utsatt position.

Kräver garanti

Bildt fick behålla aktieoptioner i Vostok Nafta, som han under hösten sålt för 4,8 miljoner kronor. Själv har han låtit det framstå som att företagets regler gjort att han inte kunde avstå från optionerna.

Uppgifter i medierna under senare tid har dock pekat på motsatsen – att Bildt egentligen inte borde haft rätt till optionerna eftersom han avgick frivilligt och att styrelsen i efterhand beslutat att han skulle få behålla dem.

Också socialdemokratiska riksdagsledamoten Ulrica Messing reagerar. Hon ser turerna i ärendet som ”oacceptabla” och kräver en garanti av statsminister Fredrik Reinfeldt om att Bildt inte i utbyte har lovat Vostok Nafta hemliga motprestationer.

”Otillbörligt trams”

Även Bildt medverkade i TV4. Han underströk ihärdigt att han följt alla lagar och regler, och att turerna beror på missuppfattningar och politiska misstänkliggöranden. Särskilt reagerade Bildt på Messings uttalande.

– Det där är rätt otillbörligt trams.

Vidare försvarade sig Carl Bildt flera gånger med att aktieutvecklingen i Vostok Nafta under hans fyra år i styrelsen varit mycket positiv. Och det har kommit även svenska intressen till del, bland annat AP-fonderna, underströk Bildt.

– De ersättningar jag har fått är för det arbete jag har lagt ner, sade Bildt i intervjun.

TT