– Vi vill avluta det här mörka kapitlet

NYHETER

Kosovoalbaner hungerstrejkar mot Serbien

1 av 2 | Foto: Serbiska regeringen gör inte tillräckligt för de kosovoalbaner som saknar anhöriga efter kriget. Det menar Hajdin Abazi som deltog i gårdagens stora hungerstrejk.Foto: KAJSA SIGVARDSSON

Utan en grav att sörja vid går det inte att lämna krigets fasor bakom sig.

Det menar 20 kosovoalbaner i Malmö som i helgen hungerstrejkade i protest mot att tusentals kroppar fortfarande saknas efter kriget i Kosovo.

– Vår protest är riktad mot den serbiska regeringen, säger Hajdin Abazi, styrelseledamot i föreningen Sverige – Kosovo vänskapsförbundet och en av dem som hungerstrejkade.

Trots att det har gått åtta år sedan kriget i Kosovo saknar tusentals familjer sina anhöriga. De dödades i kriget på Balkan men deras kroppar har aldrig återförts till Kosovo.

Hungerstrejken, som är ett internationellt initiativ, genomfördes på flera platser i Sverige under helgen som sammanföll med det serbiska julfirandet.

Varken åt eller drack på 24 timmar

Syftet är att påminna den serbiska regeringen om det lidande som de anhöriga i Kosovo går igenom.

I Malmö, Göteborg, Stockholm, Falun och Uddevalla deltog kosovoalbaner i prostesten genom att varken äta eller dricka under 24 timmar.

– Vi vill visa vår sympati mot de som fortfarande saknar sina älskade. Vi vill avsluta det här mörka kapitlet i vår historia, säger Hajdin Abazi.

Kajsa Sigvardsson