Rättegång om rånet på Landvetter inledd

NYHETER

Ett 50-tal personer hade samlats utanför säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt när rättegången mot de åtta män som misstänks för värdetransportrånet vid Landvetter flygplats i mars förra året inleddes. Samtliga åtalade förnekar brott.

Den 7 mars förra året forcerade en jeep säkerhetsgrindarna vid Landvetter flygplats. Bilen körde sedan fram till ett nyligen anlänt flygplan från London som transporterade utländsk valuta till ett värde av 7,8 miljoner kronor.

Automatvapen

Rånarna hotade personalen med automatvapen och försvann med pengarna. Kvar vid flygplanet lämnades en bombattrapp som gjorde att utrikesterminalen fick utrymmas under nio timmar. Under flykten lämnades två bilar utbrunna längs vägen, och en gärningsman lade även ut fotanglar på riksväg 40.

Redan samma kväll greps en man misstänkt för delaktighet i rånet efter ett tips från allmänheten. Rånet har beskrivits som mycket välplanerat av polisen, och de tror att det finns ytterligare personer som varit inblandade.

Inte återfunnits

Pengarna har aldrig återfunnits.

Den 29-årige man som åtalats för häleri alternativt skyddande av brottsling i målet kring värderånet på Landvetter flygplats tar tillbaka sitt utpekande av flera av de andra åtalade.

29-åringen har i tidigare förhör uppgett att några av de medåtalade lämnat en säck i hans verkstad som de senare hämtade, men när rättegången inleddes på måndagen uppgav hans försvarare att det var några andra personer, osagt vilka, som stått för den hanteringen.

Den 29-årige mannen har erkänt omständigheterna men förnekar brott. Alla åtta åtalade gav ett lugnt och samlat intryck när de ställdes inför rätta i säkerhetssalen på måndagen. Några av dem vinkade till åhörare i salen.

TT