Vårdköerna ökar igen

NYHETER

Kortare kötid för operationer i andra landsting

Foto: Ett smärtsamt diskbråck kan ta månader att få fixat i Helsingborg.

Smärtsamt diskbråck?

Åk till Göteborg.

Där kan du få tid för operation flera månader tidigare än i Helsingborg.

– Vi har köer, och vissa områden har blivit sämre, säger Åsa Berling, ansvarig för vårdgaranti- och tillgänglighetsarbetet i Skåne län.

I höst var det över 20 000 patienter i landet som hade väntat över tre månader på att få behandling, en ökning med 6000 personer. Det är långt ifrån målen i den vårdgaranti som säger att ingen ska behöva vänta längre än 90 dagar på behandling. Och de orimligt långa köerna gäller såväl kirurgi och ortopedi som urologi.

Snabbare hos andra

Men det spelar roll var du bor. Medan man i landstingen i Västra Götaland, Stockholm och Västmanlands län kan få till exempel diskbråck fixade på fem veckor så får man vänta minst tre månader i Helsingborg

– Jag ska inte säga att vi inte har köer, för det har vi. Vissa områden har blivit sämre också och vi vet inte alla orsaker till det, säger Åsa Berling.

Ner till två dagar

Nu satsar landstinget i Skåne på effektivisering på en mängd områden för att minska köerna. Bland annat ska man jobba med attityder, förändrat arbetssätt, helhetssyn och samverkan. Och så ska tiden från beslut om remiss till klinikbesök minskas drastiskt.

– Vi har sett att det tar upp till en månad i dag. Vi tror att vi kan få ner den tiden till några dagar om vi minskar tiden för allt pappersarbete. Men det här är en komplex verksamhet så det är inget man snyter ur näsan, säger Åsa Berling.

Så här länge får du vänta på olika operationer

Fakta Vårdgarantin

Det här har du rätt till:

Frida Sjödin