Äktenskapet ogiltigt efter vigsel i Kanada

NYHETER

”Vi känner att partnerskapslagen är diskriminerande”

Lars Gårdfeldt är präst i svenska kyrkan i Göteborg och homosexuell. Förra året gifte han sig med sin man i Kanada.

Men i går meddelade kammarrätten att de inte får folkbokföras som gifta.

Foto: Lars Gårdfeldt och hans mans äktenskap gills inte i Sverige.

Lars Gårdfeldt och hans man hade varit ett par i 20 år när de packade väskorna förra våren och begav sig till andra sidan jordklotet för att vigas till äkta makar.

– Vi har hela tiden känt att partnerskapslagen varit diskriminerande och inte velat ingå partnerskap. Eftersom omvärlden gått om Sverige såg vi möjligheten att viga oss i Kanada, säger han.

Erkänner kanadensiska äktenskap

De vigdes av en präst som välsignade deras äktenskap.

– Innan vi gjorde det hade vi checkat upp att Sverige erkänner kanadensiska äktenskap, säger han.

När de kom hem skickade de in de nya uppgifterna till skattemyndigheten. Efter en vecka fick de sina personbevis och såg att de trots äktenskapet blivit registrerade som partners.

– Vi överklagade till länsrätten men de gick på skattemyndighetens linje. Då begärde vi prövningstillstånd hos kammarrätten.

Ska överklaga igen

Efter ett års väntan kom kammarrättens beslut i går: Lars Gårdfeldt och hans man får inte registreras som äkta makar utan som partners.

– Vi kommer att gå vidare till Regeringsrätten. Heterosexuella som gifter sig i Kanada registreras som äkta makar. Men vi får kämpa i rättsinstans efter rättsinstans. Det är diskriminerande, säger Lars Gårdfeldt.