16-åring släppt i Riccardo-fallet

NYHETER

”Han är glad att få komma hem till familjen till jul”

En av 16-åringarna Riccardo-målet har släppts ur häktet.

– Han är väldigt glad att slippa vara på häktet. Nu kan han få komma hem till familjen i jul, säger 16-åringens advokat Björn Sandin.

16-åringen är fortfarande misstänkt för delaktighet i dödsmisshandeln på Kungsholmen.

16-åringen är den enda av de fem misstänkta 16-åringarna som suttit i häkte.

Efter rättegången idag torsdag släpptes han på fri fot och kunde åka hem.

De övriga åtalade yngliingarna har tills vidare placerats i lvu-hem, där tingsrätten överlämnat ansvarit till socialtjänsten.

– Det är lite olika situation. Det var tingsrätten som kunde styra i det här fallet och åklagaren höll med om att det inte längre fanns skäl att hålla min klient häktad, säger advokat Björn Sandin.

Rättegången är planerad att avslutas på måndag. Nästa förhandling sker på lördag och åklagare Jens Nilsson har valt att åtala 16-åringarna för bland annat mord.

Fortfarande misstänkt

Björn Sandins klient har hela tiden nekat till brott, men misstankarna mot honom kvarstår även om han inte längre befinner sig i häktet.

– Han har fortfarande samma inställning. Han förnekar att han själv eller tillsammans med andra utövat någon fomr av våld den här kvällen. Han hävdar att i slutskedet har han försökt stoppa detta som hände, säger Sandin.

Det är oklart om även övriga åtalade nu kommer att begära att de släpps fria i väntan på dom.

– Men jag kan väl misstänka att även de med slut av det här beslutet kommer att gå till respektive socialförvaltning och begära att de inte längre ska behöva sitta där, säger Björn Sandin.