Radioskugga lamslår t-banan

NYHETER

Slår ut larm och kommunikationsmedel

Foto: Det är inte ovanligt att det saknas radiotäckning i Stockholms tunnelbana. Det innebär att ordningsvakter missar många larm, och saknar möjlighet att kommunicera med varandra.

Radioskugga i tunnelbanan äventyrar säkerheten för både resenärer och personal.

Det hävdar flera vaktbolag, som nu lyft frågan till Arbetsmiljöverket.

Det är inte ovanligt att radioskugga i Stockholms tunnelbanenät lamslår både överfallslarm och ordningsvakternas möjlighet att kommunicera med varandra.

”Livsfarligt”

Nu har skyddsombud från de tre bevakningsföretag som SL hyr in – Nordisk Bevakningstjänst, G4S, och Svensk Bevakningstjänst – gått samman i en gemensam begäran till Arbetsmiljöverket för att få till en ändring.

– Vi missar många larm där vi hade kunnat ingripa för att vi inte har radiotäckning. I bland kan vi till och med missa larm från stationer där vi själva befinner oss, men det viktigaste är att vi utsätter oss för livsfara om vi ingriper och inte kan larma om hjälp, säger Tobias Seitamaa, ordningsvakt och skyddsombud på G4S, till SvD.

Krav på kartläggning

Ordningsvakternas kommunikation går i dag via SL:s trygghetscentral, som i sin tur använder ett radiosystem som inte är utvecklat till fullo. Arbetsmiljöverket kräver nu en kartläggning av bristerna från arbetsgivarna.

– Vi har ställt våra resurser till förfogande och gjort allt vi kan i frågan, säger Johan Hedenfalk, säkerhetschef på SL, till SvD.