Bli pigg och frisk med vitaminer – i strumpan

Foto: Wolford säljer strumpor och underkläder som verkar mjukgörande på huden.
NYHETER

Nu ska modet bli hälsosamt. Trendiga c-vitamintröjor och vårdande strumpor finns redan på marknaden.

Foto: Ekologiska och giftfria textilier används i bland annat t-shirts från American Apparel.

Textilteknologins senaste landvinning är hälsosamma tyger, och det ger utslag på modemässor runt om i världen.

– Det kommer allt från kläder i material som verkar blodtryckssänkande till strumpor som motverkar svamp. Det är seriös forskning som drivit fram det här, säger Johanna Finnholm, trendanalytiker på Svenska Moderådet.

Material med bambu- och algfibrer som sägs vara bra mot högt blodtryck och svamp finns redan ute på marknaden. Från friluftsmanufaktur hämtas tyger med UV-skydd och svettkontroll.

Japanska företaget Fujibo är först med att sälja trendiga underkläder och t-shirts som sägs avge c-vitamin till huden. Johanna Finnholm har ännu inte sett något liknande i Sverige.

– Till en början tror jag vi se de här kläderna hos exklusiva designers. För storkedjorna är det första steget att få in mer ekobomull, men om två tre år tror jag att hälsofrämjande fibrer är ett naturligt inslag i modet, säger hon.

Ekotrenden har en direkt koppling till hälsa på så sätt att besprutningsmedel som kan vara allergiframkallande, i synnerhet på barn, successivt tas ur produktion.

– Den här trenden hänger väl ihop med den stora må bra-trenden i samhället men den beror också på att branschen kräver mer kvalitet, säger Johanna Finnholm.

Fakta/Hälsokläder

(.se)