”Utan kärlek blir man farlig”

NYHETER

Svartenbrandt frisläppt efter 50 år av brott och straff

Foto: Författare "Bankrånare är enkelspåriga, lata och faktiskt lite dumma och ser inte den skräck de sprider. De har inte ens förmågan att investera olovligt tagna pengar i något långvarigt som en pizzeria. I stället hämtar man nya pengar när de tar slut”, säger Lars-Inge Svartenbrandt, 62. Han har skrivit en bok om sitt liv.

Tolv år gammal placerades Lars-Inge Svartenbrandt på ungdomsvårdsskola. I dag, 50 år senare, släpps han ut från sitt senaste fängelsestraff – det sista, säger han själv. Under de fem åren i isoleringscell har han skrivit en bok om sitt liv. – Nu är jag lugn och harmonisk, säger han.

Lars-Inge Svartenbrandts biografi är avslöjande. Han berättar hur de intagna drack sprit och ordnade grillfester i smyg under sjukhustiden på Säter.

– Vi hade ett smygliv bakom buskarna vid en sjö inom området där sköterskor var med och badade topless.

De flesta tungt kriminella har en barndom som inte varit en dans på rosor. Lars-Inge Svartenbrandts är inget undantag. Han sveks tidigt av sina föräldrar. Som femåring misshandlades han svårt av en moster som han då bodde hos.

– Jag hade tagit äpplen hemma och delat ut till barn i grannskapet. Med den efterföljande misshandeln hade det första ondskefulla fröet börjat gro i mig.

För Aftonbladet berättar han om de spektakulära rånen, fängelsetiden och varför han aldrig mer kommer att sitta inne.