Hon ljög – två gånger

1 av 2

avEva Buskas, Jens Kärrman

NYHETER

Fredrik Reinfeldt träffade pensionärer i Östersund när han fick beskedet om hennes svek.

Ulrica Schenström hade ljugit om krogkvällen mer än en gång.

– Det var tungt – oerhört tungt. En av mina tyngsta stunder i politiken, säger Reinfeldt.

Klockan nio på onsdagskvällen lyfter Fredrik Reinfeldt luren och ringer till Ulrica Schenström. Det är tredje gången på en vecka han ringer sin statssekreterare i samma ärende.

Några timmar senare lämnar hon in sin avskedsansökan. Svensk politiks främsta radarpar går skilda vägar.

En vecka tidigare, tidigt på morgonen, har han för första gången talat med Ulrica Schenström om den så kal-lade krogaffären. Han vill veta om bilderna i Aftonbladet talar sanning – om hon har varit berusad.

Men Ulrica Schenström bedyrar att det inte stämmer, att hon visserligen druckit vin men att hon varit fullt i stånd att sköta jourtjänstgöringen.

Reinfeldt kräver bevis

Med hennes ord i ryggen går Reinfeldt sedan till storms mot journalister och kritiker i oppositionen.

Han kräver bevis, är arrogant och snäser av dem som ställer frågor, med svaret att journalisterna har byggt en story, där ingen story finns.

Trots en växande kritikstorm står han bakom sin medarbetare.

– Jag var övertygad om att den fortsatta granskningen inte skulle ge något annat besked än det Ulrica redan hade berättat för mig, förklarar han i efterhand.

På moderatstämman i Gävle finns Ulrica Schenström, som vanligt, ett halvt steg efter Fredrik Reinfeldt. De tror båda att krogaffären är på väg att ebba ut, att de har ridit ut stormen tillsammans.

Ljuger igen

Men medan Fredrik Reinfeldt är på Nordiska rådets möte i Oslo i början av veckan blossar affären upp igen. TV 4-reportern Anders Pihlblad berättar att både han och Schenström definitivt varit berusade.

Vid midnatt är Fredrik Reinfeldt tillbaka i Stockholm och ringer för andra gången Ulrica Schenström. ”Har jag på något sätt missförstått ditt svar?” frågar han. Hon svarar nej. Än en gång tror han på hennes ord.

Därför blir slaget så mycket hårdare när notan från krogkvällen dyker upp mindre än ett dygn senare. Mitt bland pensionärer på datorkurs i Östersund får Fredrik Reinfeldt beskedet.

– Jag har ställt en rak fråga och fått ett rakt svar och med detta passade tyvärr inte den här notan ihop, säger han.

Medan han är på väg hem hinner Ulrica Schenström ta time-out. Men Reinfeldt är inte nöjd med det. Väl hemma på kvällen ringer han för sista gången till Schenström.

Han säger att det är ett ledsamt samtal. Han och Ulrica Schenström har varit mycket mer än bara kollegor. Men hon svek honom.

På presskonferensen i går var Fredrik Reinfeldt uppenbart berörd, hans röst sviktade när han pratade om Ulrica Schenströms avgång.

– Jag blev väldigt ledsen.

Är vänner

Men han tvingades lägga fem år av gemensamma framgångar och även en privat vänskap åt sidan.

– Det får vara hur det vill med närhet. Jag har också som ansvar i mitt ledarskap att reagera om jag får underlag som visar att man inte fullgör sina förpliktelser, säger Fredrik Reinfeldt.

Han beskriver avgången som en personlig tragedi för både Ulrica Schenström och sig själv. Men han är övertygad om att vännen kommer tillbaka.