Lämnar sitt hem efter 12 års husarrest

NYHETER

Burmas demokratikämpe Aung San Suu Kyi möter militärregimen

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi har lämnat sitt hem efter 12 års husarrest i Burma. Det uppger en militärkälla till CNN.

I dag fördes hon med militärhelikopter till huvudstaden Nay Pyi Taw för för att möta representanter från militärregimen på torsdagen.

Foto: Aung San Suu Kyi.

Militärregimens beslut att låta henne lämna sitt hem kom efter krav från FN:s generalsekreterare Ibrahim Gambari att militärregimen ska samtala med oppositionen i landet, uppger CNN.

Demokratikämpen Suu Kyi har suttit i husarrest från 1989 till 1995, från 2000 till 2002 och därefter från 2003 fram till idag. Hennes pappa var Burmas första premiärminister och mördades 1947. Hennes mamma var diplomat.

Planerade sanktioner

FN har fört diskussioner kring sanktioner mot militärjuntan i Burma för att få stopp på förtrycket. Men Kina och Ryssland är emot planerna och har använt sitt veto för att stoppa förslaget.

Länderna anser att konflikten snarare kan förvärras om FN genomför sanktioner. Kina och Ryssland anser att man bör samarbeta med juntan i stället för att isolera den.

Stoppar demonstranter

Militärregimen fortsätter att stoppa demonstrationer i landet. Regimen har erkänt att man förra veckan häktade mer än 2 900 personer under en fredlig demonstraion. Flera hundra av dem är fortfarande fängslade.