Uppfinnar-Lans stäms i Sverige

NYHETER

Amerikanskt företag kräver rättegångspengar

Den svenske uppfinnaren Håkan Lans kan återigen få möta ett amerikanskt datorföretag i rätten.

Denna gång är det företaget Gateway som lämnat in en stämningsansökan mot Lans till Nacka tingsrätt.

Foto: ann-sofi rosenkvist
Håkan Lans.

Stämningen är en fortsättning på de processer som Håkan Lans sedan 1997 drivit mot elva amerikanska datorföretag. Enligt Lans hade företagen gjort intrång på hans färggrafikpatent.

Lans förlorade processerna och 2006 beslutade en amerikansk domstol att hans företag Uniboard AB skulle betala Gateway rättegångskostnader på sammanlagt 11,1 miljoner kronor, skriver realtid.se.

Domstolsutslag i USA gäller dock inte automatiskt i Sverige och därför har Gateway, genom advokatbyrån Baker & McKenzie, nu stämt Lans vid en svensk domstol för att få sina pengar.

Enligt advokatbyrån ska Lans ha sagt att varken han eller hans företag kommer att betala rättegångskostnaderna.

Men trots att amerikanska domar inte gäller i Sverige så anser Baker & McKenzie att det inte finns anledning för Nacka tingsrätt att döma på ett annorlunda sätt.

”Tror på rättvisan”

Men Lans är inte orolig för en fällande dom.

– Jag är inte orolig. Jag tror på rättvisan, säger han till realtid.se.

Det är oklart om de övriga företag som Lans, enligt den amerikanska domstolen är skyldig pengar, kommer att lämna in stämningsansökningar till svenska domstolar.

Kulturminister Leif Pagrotsky engagerade sig i Håkan Lans fall när han var näringsminister, bland annat genom att skriva brev till USA:s justitieminister och EU:s handelskommissionär. Även EU-parlamentet har agerat och skrivit brev till den amerikanska kongressen, uppger Lans.

Detta har hänt

Mikael Stengård