16-åring hotad till livet av sin pappa

NYHETER

Omhändertogs av socialtjänsten - misstänker "hedersrelaterat förtryck"

När den 16-åriga flickan från Linköping vägrade att gifta sig med en främling hotades hon till livet av sin pappa.

Nu har socialtjänsten omhändertagit flickan eftersom man fruktar ”hedersrelaterat förtryck”, skriver Östgöta Correspondenten.

Det var flickans skola som larmade socialtjänsten. 16-åringen mådde dåligt och en av anledningarna till detta var att hennes pappa hade bestämt att hon skulle giftas bort med en man i det tidigare hemlandet. Hon visste inte ens mannens namn eller hur gammal han var, skriver Östgöta Correspondenten.

De två skulle gifta sig med varandra så snart flickan fyllt 18 år. Hon vägrade att gå med på arrangemanget. Pappan hotade då henne till livet om hon skvallrade för socialtjänsten.

Tvingades att bära slöja

16-åringen har berättat att pappan tvingade henne att bära slöja och ständigt ringde på hennes mobiltelefon för att kontrollera var hon befann sig. Han ska också ha uppmanat henne att komma innan det som hänt "blir en sak för familjens vänner och anhöriga”, skriver Corren.

Uppgifterna om uttalandet fick socialtjänsten att agera eftersom man ansåg att flickans situation var farlig. 16-åringen omhändertogs omedelbart. Man klassar fallet som ”hedersrelaterat förtryck”.

Pappan nekar till anklagelserna och hävdar att han inte delar hederskulturens uppfattningar.