Fick inte jobb i Ikeas reklamfilm – för att han är svart

NYHETER

34-årige Fernando sökte jobb som skådespelare i en av möbeljätten Ikeas reklamfilmer i Grekland.

Han fick inte jobbet.

I ett mejl fick han svaret att det berodde på hans hudfärg.

Det var i november förra året som Fernando fick syn på en annons på Facebook. Han är skådespelare och van att skicka in jobbansökningar, men svaret han fick den här gången hade han inte väntat sig.

Enligt annonsens instruktioner mejlade han in en videolänk till Crocodile casting, Ikeas castingbyrå i Storbritannien. Men han fick ett snabbt svar, som Aftonbladet har tagit del av, bland annat med formuleringen: ”Ledsen, han kan inte vara svart på den grekiska marknaden”.

– Det stod ingenting i annonsen om att de sökte en person med en viss hudfärg. Det stod bara att de sökte en skådespelare med en humoristisk ”touch”, säger Fernando.

Ett jobb han tänkte skulle passa honom, eftersom han både arbetar som skådespelare och ståuppkomiker.

1 av 2
Fernando sökte jobb i Ikeas reklamfilm.

”Endast europeiskt utseende”

Han ringde upp castingbyrån och frågade om mejlet. Enligt Fernando meddelade byrån att de hade fått direktiv från Ikea att endast komiker med ett europeiskt utseende skulle vara med i reklamfilmen.

– Att jag ifrågasätter det här handlar inte om att jag inte fick jobbet. Jag vill att folk ska fatta att man inte skriver så här. Det här handlar om att jag tycker att man borde få in mer mångfald i reklamfilmer.

Ber om ursäkt

Fernando har haft långa kontakter med Ikea, som har bett om ursäkt för formuleringen.

– Formuleringen är ytterst beklaglig och matchar inte alls Ikeas värderingar. Detta ber vi så hemskt mycket om ursäkt för. Jag förstår att Fernando tar illa vid sig, säger Jakob Holmström, pressansvarig för Ikea-koncernen i Sverige till Aftonbladet.

Vad spelar hudfärgen för roll när man söker jobb som skådespelare i en av era reklamfilmer?

– Ibland eftersöker man en typ, för att nästa gång söka en annan. Jag vet inte vad som triggade till att man i Grekland ville ha en ljushårig person den här gången.

Är det i enlighet med er värdegrund att göra en särskiljning beroende på hudfärg?

– Vi tror på olikheter. Mångfald är nyckel och framgångsfaktor för Ikea.

Är det inte viktigt att ni står upp för det då oavsett vilken marknad det gäller?

– Vi försöker spegla hela samhället. Men ibland när det kommer till reklamfilmer vill man ha en specifik typ för just den filmen. Alla kan inte vara med i alla projekt, jag tror att de flesta förstår att alla skådespelarjobb inte är för alla.

Det står ju tydligt i mejlet att det inte alls går att vara svart och vara med i en av era filmer på den grekiska marknaden.

– Det är det som är det problematiska, själva formuleringen. Det finns ingenting som säger att man som mörkhyad inte kan finnas hos Ikea på den grekiska marknaden. Hos oss är alla välkomna. Det här handlar om slarv och stress från en enskild individ.

Jakob Holmström säger att företaget haft en dialog med castingbyrån.

– Vi har förtydligat att det här inte är acceptabelt. De är extremt bestörta över hur formuleringen gick iväg.

Berättar – trots avrådan

Trots avrådan från sin agent väljer Fernando att gå ut i medier och berätta vad som har hänt honom.

– Det här är inte sista gången det kommer hända mig eller någon annan med utländsk bakgrund. Förhoppningsvis tänker produktionsbolagen och kunderna till innan de anställer sina skådespelare.

– Jag vill stå upp och säga att detta inte är okej. Att skylla på slarv är inte godtagbart. Att väljas bort på grund av sin hudfärg är väldigt vanligt, säger Fernando.

Fotnot: Fernando har valt att inte gå ut med sitt efternamn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea

Film