Svensk man greps i Syrien

NYHETER

Skulle flyga till Amsterdam med sin bror

En svensk medborgare greps på måndagen på flygplatsen i Damaskus.

Av en slump fanns en kvinna från svenska ambassaden på flygplatsen när gripandet skedde.

Svensken skulle tillsammans med sin bror flyga till Amsterdam då han greps tidigt på måndagsmorgonen.

Varför var på måndagskvällenännu oklart. Ingen på svenska ambassaden i Damaskus hade då heller fått information om vart svensken förts eller vad han misstänktes för.

- Vi har begärt in uppgifter från det syriska utrikesdepartementet, men vi har ännu inte fått veta något, säger Mattias Sundholm vid UD:s presstjänst i Stockholm till aftonbladet.se.

Eventuellt kan gripandet vara ett rent misstag. Sveriges ambassadör i Damaskus Viola Furubjelke uppger för TT att syriska myndigheter sagt att mannens namn liknade någon annans och att det kan vara därför han gripits.

Att det fanns ambassadpersonal på plats vid flyget var en ren tillfällighet. Men tack vare det fick UD snabbt information om gripandet.

- En ambassadanställd var ute på flygplatsen för att möta en kollega. Hon stoppades av den gripnes bror eftersom han tyckte hon såg svensk ut, säger svenske ambassadören Viola Furubjelke till TT.

Enligt UD:s presstjänst blev den gripne svensk medborgare 1999

I maj greps en svensk 35-årig man i Syrien. Han misstänktes för terrorism och satt fången i två månader innan han slutligen släpptes i slutet av juni, utan att de syriska myndigheterna presenterat några formella anklagelser.

Fler fall

Caroline Olsson