Par stal en son - greps efter 22 år

NYHETER

Längtan efter ett eget barn var stor, och när deras ansökan om adoption inte gick igenom tog Barry och Judith Smiley saken i egna händer. De kidnappade en liten pojke som de kallade Matthew Propp. Nu, 22 år senare, väntar fängelsestraff för både Barry och Judith.

Den 18 juni meddelade domare Roger N. Rosengarten att Barry, i dag 56 år gammal, kommer att spendera de närmsta två till sex åren i fängelse. Hans fru Judith, 54, som lider av diabetes och dåliga njurar, kommer att sitta i fängelse i sex månader, uppger Court TV.

”Du är en lögnare”

Och någon förlåtelse från Matthew Propps biologiska föräldrar kan de inte vänta sig.

När Barry Smiley läste upp sin ursäkt till familjen Russini, inför högsta domstolen i New York, möttes han av burop och genmälen från släktingar till den bortförde pojken.

- Du är en lögnare, skrek pojkens faster.

- Du kanske tror det, sa Smiley, och bad familjen att försöka förlåta honom.

- Aldrig, blev svaret från pojkens farfar.

Paret Smiley ska också betala omkring 100.000 dollar, närmare en miljon svenska kronor, till pojkens föräldrar. Så mycket har deras sökande efter den försvunne sonen kostat.

Haft pojken i 22 år

Det var 1980 som paret Smiley förde bort Matthew Propp. De sa upp sig från sina jobb i New York och tog med sig pojken till ett nytt liv i New Mexico.

Inte förrän 1998 gav de sig till känna.

Matthew Propp själv lämnade ett kort utlåtande inför domaren.

Han sa att han ser fram emot att lära känna sina biologiska föräldrar och fortsatte:

- Faktum är att det är det enda jag tjänar på det här, samtidigt förlorar jag mina föräldrar.

Frida Johansson