Rådgivare till bin Ladin gripen

NYHETER

al Qaida-medlemmar kartläggs i USA

En man som misstänks vara ekonomisk rådgivare åt Usama bin Ladin har gripits av pakistanska myndigheter.

Även ytterligare två män som misstänks ingå i terrornätverket al Qaida har gripits.

- Tre män som hör till al Qaida har gripits, inklusive shejk Ahmed Saleem som agerade finansiell rådgivare åt bin Ladin i Pakistan, sade en anonym underrättelseofficer på fredagen enligt nyhetsbyrån AFP.

Männen greps i en förortslägenhet i Karachi vid ett nattligt tillslag. Det var efter förhör med aktivister som greps i samband med bilbomben den 14 juni mot USA:s konsulat som männen kunde gripas.

I måndags greps tre män ur den islamistiska gruppen Harkatul Mujahedin al-Alaami, misstänkta för att ha deltagit i bombdådet som dödade tolv pakistanier. Inrikesminister Moinuddin Haider hävdar att myndigheterna har bevis för att al-Qaida finansierade attentatet.

Sudanske Ahmed Saleem tros ha flytt från Afghanistan till Pakistan i oktober förra året. Al Qaida-krigare på flykt från Pakistan misstänks ha strålat samman med lokala islamska grupper. Motivet ska vara att genomföra terrorattacker mot västerländska mål i Pakistan.

Totalt har 300 personer med kopplingar till al-Qaida gripits i Pakistan sedan december.

FBI spårar misstänkta i USA

Terrorhotet mot USA kan komma från terrorister som befinner sig inom landets gränser. I USA spåras misstänkta al Qaida-medlemmar. De kartläggs av FBI och finns i några av de största och mest kända städerna, bl a Seattle, Chicago, Atlanta och Detroit, rapporterar CNN. CNN:s hemlig källor vill inte uppge exakt hur många misstänkta det rör sig om eller andra detaljer. De säger dock att det rör sig om färre än 100 misstänkta än så länge.

USA:s justitieminister John Ashcroft vill inte kommentera FBI:s spårning av terrorister med sade på torsdagen:

- Det finns fortfarande terrorister med supportrar i USA som ännu inte har blivit identifierade på ett sådant sätt som skulle tillåta oss att vidta förebyggande åtgärder mot dem.

FBI:s siffra omfattar dock bara de som har ett starkt samband med terroriströrelser. Myndigheterna misstänker att det finns så många som uppemot 5 000 personer i USA, integrerade i det amerikanska samhället, som indirekt kan tänkas delta i en attack, exempelvis genom att ekonomiskt stödja al Qaida. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Oro bland muslimer

Samtidigt är det många muslimer i USA som är oroliga över utvecklingen i landet och som känner sig förföljda eller illa behandlade av myndigheterna.

- Det förekommer alla möjliga sorters vaga teorier om hot, utan någon som helst bevisning. Det får alla att gå som på nålar och misstänkliggör det muslimska samhället, säger Ibrahim Hooper som är talesman för rådet för amerikansk-muslimska relationer.

Ibrahim Hooper har förståelse för att terroristerna måste hittas men ifrågasätter metoderna.

- Vi förstår och har fått förklarat att FBI letar efter terrorister i alla åldrar och hudfärger men efter vad vi kan se så blir respekterade och välkände medborgare behandlade som misstänkta, säger han.

Susanna Vidlund