Efter fyra månader ska du ha ett jobb

1 av 2 | Foto: STORHANDLING Handläggaren Teuta Selimi har med sig den första checken och tar med sig Saha, Midhat och Azemina till kvartersbutiken. Det blir åtta kassar att bära hem: röd, amerikansk fruktpunch, färsk frukt och fisk från charkdisken.
NYHETER

Kulen majeftermiddag i Bronx, New York City, en gång hemvist för de rika, sedan länge förfallen till en av de fattigaste stadsdelarna.

Längs den långa huvudgatan Grand Concourse, hittar vi det bruna höghuset med mycket klotter på fasaden. Här har den bosniska familjen, Saha, Midhat och dottern Azemina, 5, just flyttat in.

De har varit i USA mindre än ett dygn när vi kommer på besök: 19.30 i går landade deras plan på JFK Airport och ett nytt liv på en annan kontinent har just börjat. Hur känns det?

- Allt är bättre än det vi kommer ifrån, säger Midhat, en allvarlig man i jeans-skjorta och svarta byxor.

Han sneglar på sina skor när Teuta Selimi, handläggare på frivilligorganisationen IRC som ska se till att familjen snabbt står på egna ben i Amerika, översätter vad de just sagt till engelska. Saha lyssnar nyfiket.

Det unga paret kan inte ett ord av det nya landets språk.

Familjen har levt på flykt så länge att dottern Azemina med linlugg, blå, blå ögon och brandgul plastväst inte vet något annat.

Sommaren 1995 tvingades de lämna Srebrenica och hamnade som flyktingar i någon annans hus i Tuzla, utan vatten, el och pengar.

Kriget har spritt deras familjer över en hel värld. Sahas storebror Ismet (som vi berättade om i går) tog sig till Sverige med hjälp av människosmugglare. Han hade stor tur, efter bara 14 månader fick han uppehållstillstånd. Saha säger att de inte har setts sedan december 2000.

Syskonen har inte setts sedan december 2000. Och nu - det är mycket långt mellan Bronx och Växjö.

Fakta: Flygbiljetten till USA är ett lån och ska betalas tillbaks inom 42 månader. Den första avbetalningen sker efter sex månader i USA.

Vi dricker kaffe ur pappersmuggar på kvarterskrogen El Buen Ambiente. För bara två månader sedan sökte Saha och Midhat asyl genom det amerikanska flyktingprogrammet. I Kroatien, dit de tagit sig från östra Bosnien, blev de utfrågade av amerikanska agenter.

Sahas tillstånd påskyndade resan som annars brukar dröja något år; bara en liten, liten bula skymtar under hennes randiga tröja.

- Åttonde månaden, säger hon med ett stort leende. Och sedan, med en nick mot Azemina, liten och späd för att vara snart sex år.

Snart ska den lilla bosniska flickan börja i amerikansk skola i Bronx. Mamma och pappa erbjuds engelskkurs för nybörjare något kvarter bort av IRC.

Vad har ni för drömmar, hur ska det bli i Amerika?

- Hitta ett arbete, säger Midhat kort.

Teuta Selimi gissar att han, som jobbat inom jordbruk och saknar utbildning, kan söka jobb inom en månad, kanske på fabrik eller något bygge.

Fakta: För varje flyktingfamilj gäller samma sak: startbidrag på cirka 8 000 kronor, 2 200 kronor varannan vecka till mat, hygien, kläder, transporter i en månad. Sedan 500 kronor per vuxen och vecka.

Lägenheten för Midhat och Saha i Bronx har Teuta ordnat via en hyresvärd hon känner.

Många av flyktingarna hamnar just här.

- För att det är billigt, säger Teuta.

Ett sovrum och kök på femte våningen kostar 8 500 kronor i månaden. IRC betalar hyra, el och vatten de fyra första månaderna. De får matpengar lika länge.
Familjen har levt på flykt så länge att dottern Azemina inte vet något annat

Sedan förväntas familjen stå på egna ben.

Teuta har möblerat med bara det viktigaste, några stolar, bord, en soffa. Sängarna har hon bäddat med blommiga lakan.

I dag har hon med sig den första checken, 2200 kronor och tillsammans med familjen går hon till snabbköpet runt hörnet för att handla. Det blir åtta kassar att bära hem.

Azemina i svart rock med leopardkrage och blanka lackskor kikar häpet på de gula taxibilarna långt där nere på 42:a gatan - pyttesmå!

Det är måndag, och vi möter familjen på 25:e våningen i Chanin Building, Midtown, Manhattan, IRC:s kontor.

Midhat är sammanbiten även denna, dag, hans fru är lika glad som i lördags.

Teuta bakom skrivbordet ställer frågor och fyller i dokument som myndigheterna vill ha: släktskap, utbildning...

Om en stund ska familjen få sina "Social Security Card", ett identitetskort som behövs för att skaffa jobb, lägenhet, ja för att överleva i Amerika.

Under det första halvåret i Amerika blir Teuta familjens viktigaste kontakt. Allt ska hon lära dem: att hitta till posten, doktorn, skolan, förstå trafikskyltar, åka tunnelbana.

Språket får komma sedan.

De flydde från Bosnien

Maria Trägårdh, Bo Lidén