Marit Paulsen i bråk med Sverigedemokrater

NYHETER

"Jag blir rädd när jag ser dem"

VISBY

Centerledaren Maud Olofssons framträdande i Almedalen på tisdagskvällen stördes bitvis av ett antal Sverigedemokrater.

  Det fick folkpartiets Marit Paulsen att gå i taket.

Med plakat med texterna "Våga ta debatten! Vi Vågar!" dök Sverigedemokraterna upp. Snart var de omringade av representanter från flera riksdagspartier.

  Några medlemmar från folkpartiets ungdomsförbund försökte täcka plakaten med en EU-flagga vilket ledde till ett mindre bråk.

  Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen gav sig in i en upprörd diskussion som slutade först när centerpartiets ekonomiske talesman Lena Ek drog med sig Paulsen från platsen.

Tappade fattningen

  - Jag tappade fattningen emotionellt under 45 sekunder och det kommer jag säkert att göra igen, förklarar Paulsen efteråt.

  - Jag kan föra en debatt med dem under ordnade former med nu var inte formerna ordnade, alltihop var fel. Att jag reagerade beror på min bakgrund och de hål jag har i botten av själen. Jag är ju ett krigsbarn och känner väldigt starkt att jag tillhör den sista årskullen som kan ha egna minnen till kropp och själ av den föregående svarta historien i Europas historia.

  - Jag blir rädd när jag ser dem och framför allt blir jag rädd när jag ser ungdomarna, säger Marit Paulsen till TT.

  Centerpartisterna i Almedalen var också mycket upprörda över att Sverigedemokraterna stört deras evenemang, utan att ha något tillstånd för någon motdemonstration.

  - Så länge man är lugn och sansad måste man väl ha rätt att hålla upp ett plakat, säger Richard Jomshof, riksdagskandidat för Sverigedemokraterna.

Annan incident

  Sverigedemokraterna var även inblandade i en incident tidigare på dagen i samband med ett torgmöte i Visby. Den här gången med vänsterpartister.

  Vad som hände efter Sverigedemokraternas möte råder det delade meningar om.

  Jonas Lindberg, valanställd för vänsterpartiet på Gotland, säger att han blev upptryckt mot en vägg av Jomshof som i sin tur säger att han fick ett hårt slag i mellangärdet av en motdemonstrant.

  - Då lyfte jag undan honom. Det är allt som hände, säger Jomshof till TT.

  Men det håller inte Jonas Lindberg med om:

  - När vi var några hundra meter bort från torget vände sig fyra av dem om och spärrade vägen. När jag försökte gå förbi trycktes jag upp mot en vägg och blev fasthållen, säger Lindberg till TT.

  Han har polisanmält det inträffade. Även Richard Jomshof kommer, enligt egen uppgift, att polisanmäla den motdemonstrant som ska ha utdelat slaget.

  När TT talar med polisen i Visby vid 21-tiden hade en polisanmälan kommit in.

  - Det är en vänsterpartist som anmäler att han har blivit upptryckt mot en vägg och utsatt för ofredande, säger Stig Jönsson, vakthavande befäl vid polisen i Visby.

TT