Barnier försvarar "straffklausul"

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-02-09

Det är ännu inte givet att Storbritannien får en övergångsperiod på väg ut ur EU, varnar EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier.

Det är fortfarande inte givet att Storbritannien får en övergångsperiod för att vänja sig vid brexit, varnar EU:s chefsförhandlare i Bryssel.

Michel Barnier ser det samtidigt som helt normalt med en straffklausul i övergångsavtalet.

EU och Storbritannien måste först komma överens om villkoren för en övergångsperiod, innan den är helt spikad. Och det börjar bli bråttom att nå enighet i förhandlingarna.

– Om oenigheten kvarstår är övergångsperioden inte given. Vi har inte en minut att förlora, betonar chefsförhandlare Barnier på en presskonferens på fredagen.

Särskilt många nyheter från veckans samtal har han inte att bjuda på. Däremot får han upprepade gånger förklara att EU:s ord om att kunna ta till sanktioner mot Storbritannien om landet bryter mot reglerna under övergångsperioden inte är illa menade.

– Det finns ingen vilja att straffa. Det är absolut normalt att man har med en sådan klausul i ett internationellt avtal, säger Barnier.

Övergångsperioden är tänkt att inledas omedelbart efter det formella brittiska EU-utträdet den 29 mars 2019 och som längst pågå fram till den 31 december 2020. EU vill att Storbritannien under tiden fortsätter att följa EU:s regler, mot att landet i gengäld får fortsatt fullt tillträde till den inre marknaden.