Publicerad:
Uppdaterad:

VM minnenas paradis

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

...och Lasse Sandlin törs lova fler minnen efter årets upplaga

Minnen?

Vad kommer vi att minnas av årets VM?

Crespo och Ortega? Owen och Beckham?

Johan Mjällby och Daniel Andersson?

Något blir det i varje fall. En hel del vågar jag nog påstå.

”Minnet är det enda paradis vi inte kan fördrivas ifrån” – som den tyske författaren Jean Paul skrev redan 1812.

Pappa och mamma – ja, pappa då? – köpte tv-apparat till VM i Sverige 1958. Därmed har jag, räknar jag nu snabbt ut, via tv-bilder och i verkligheten sett elva fotbolls-VM.

Det blir en hel del minnen att sortera, och det är precis det jag nu tänker göra och lista några av mina VM-höjdare. Tre-i-topp i olika kategorier – och bara sådana jag sett själv i någon form.

Sorry Stabile 1930! Sorry Nejedly 1934! Sorry Leonidas 1938! Sorry Ademir 1950! Sorry Kocsis 1954! För att bara lista fem skyttekungar som inte blir aktuella av den anledningen att jag är för ung.

1986 skaffade jag video, lagom till VM i Mexiko, och de första tio inspelade banden var alla från VM-matcher.

En miss blev det, en ordentlig miss.

På söndagskvällen den 29 juni möttes Argentina och Västtyskland på Aztekastadion i Mexico City, och eftersom jag skulle jobba på redaktionen den kvällen ställde jag videon på inspelning.

Det innebär att jag nu är den förmodligen ende i hela världen som i stället för VM-finalen har Rapport från den här kvällen; fel kanal, nämligen.

Det dröjde flera år innan jag upptäckte fadäsen, vilket i och för sig är ett betyg åt finalen. Argentina vann, 3–2, men Maradona och hans vapendragare nådde aldrig här samma höjder som tidigare under turneringen.

Här är mina största favoriter:

✓VM:s bästa matcher

1) Frankrike–Brasilien, kvartsfinal 1986, 4–3 efter straffar (1–1 vid full tid).

2) Brasilien–Italien, final 1970, 4–1.

3) Italien–Västtyskland, semifinal 1970, 4–3 efter förlängning (1–1 vid full tid).

Kommentar: Bara som det ska med Brasilien dubbelt i topp. Allra högst sätter jag kvartsfinalen från Guadalajara 1986, som Brasilien egentligen skulle ha vunnit men som förvandlades till förlängning, när Zico med 17 minuter kvar missade en straff. Matchen innehöll några av den tidens största spelare samtidigt på plan: Zico och Platini, Tigana och Dr Socrates, Junior och Tigana.

✓VM:s största skrällar

1) Nordkorea–Italien 1–0, 1966.

2) Kamerun–Argentina 1–0, 1990.

3) Algeriet–Västtyskland 2–1, 1982.

Kommentar: I topp ”tomatmatchen”, inte för att tomaterna haglade i Middlesbrough utan för att italienarna vid hemkomsten bombarderades med tomater. Så fort förbundskapten Fabbri visade sigeller någon av de aktiva spelade på bortaplan ekade denna höst ropen från läktarna: ”Ko-re-a! Kameruns skräll mot regerande världsmästarna i premiären 1990 var inte heller dålig, och om Algeriets 2–1 mot tyskarna 1982 kan man väl säga som Jupp Derwall sa den gången: ”Jag kan fortfarande inte tro på detta. Det övergår mitt förstånd.”

✓VM:s snyggaste mål

1)Diego Maradona, Argentina–England 2–0, 1986.

2)Kurre Hamrin, Sverige–Västtyskland 3–1, 1958.

3)Carlos Alberto, Brasilien–Italien 4–1, 1970.

Kommentar: Diego Armandos dribbling, Padova-Kurres långa promenad, Carlos Albertos distinkta skott sedan Pelé först rullat fram bollen och sagt: ”Varsågod min vän, det enkla är det sköna!”.

✓Mest spektakulära ögonblick

1)Geoff Hursts 3–2-mål för England mot Västtyskland i finalen 1966.

2)Maradonas 1–0-mål för Argentina mot England i kvartsfinalen 1986.

3)”Harald Schumacher vs Battiston”, Tyskland–Frankrike i semifinalen 1982.

Kommentar: 1) Var bollen verkligen över mållinjen? Var Tofik Bakhramov verkligen en linjeman att lita på? 2) ”Guds hand” – eller om det nu var Maradonas, han hoppade i alla fall högre med sitt huvud än vad Peter Shilton nådde med sina händer. 3) ”Mordet på Battiston”. Battiston förlorade tre tänder och svävade ett tagf mellan liv och död – Schumacher fick inte ens en varning.

✓ VM:s bästa lag

1) Brasilien 1970.

2)Brasilien 1986.

3)Holland 1974.

Kommentar: Är överflödig. Inte behöver man väl, som Holland 1974 och Brasilien 1986, vinna VM för att vara bäst?

Jag riktigt hör surret därute nu.

Du håller inte med mej, förstår jag. Bra. Då är allt som det ska, och bollen är rund, och allt kan hända. VM kan börja och vi kan ladda för nya minnen.

Publicerad:
Publicerad: