Beväpnad man greps på Västerås flygplats

NYHETER

Hade en pistol i handbagaget

VÄSTERÅS

I hans necessär i handbagaget låg en pistol. Tack vare säkerhetskontrollen på Västerås flygplats avslöjades den. Men vad var mannens avsikt? Polisen visste inte ännu flera timmar efter händelsen på torsdagen.

Ryanairs avgång FR685 klockan 15.55 mot Birmingham via London kom aldrig i väg. I stället fick alla 189 passagerare kliva av planet när ett stort säkerhetspådrag drogs i gång.

Pistolen syntes i röntgenapparaten när mannen - enligt polisen en 29-åring bosatt i Stockholm - var på väg att borda planet.

Ännu vid 20.30-tiden hade polisen inga säkra uppgifter om pistolen var laddad eller inte.

- Den är inte undersökt än, vi vill först kunna säkra fingeravtryck. Men de som har sett vapnet säger att det ser riktigt ut, sade polisens presstalesman Ulf Palm till TT.

Känd av polisen

29-åringen tillhörde en grupp på cirka 20 personer som enligt egen uppgift var på väg till en konferens i Birmingham. Några i gruppen hade hunnit gå ombord på planet när pistolen upptäcktes. Hela gruppen är medtagen till polishuset i Västerås för förhör.

Polismyndigheten i Västmanland beslutade att tömma planet och genomföra en extra säkerhetskontroll av bagage, passagerare och flygmaskin. Bombhundar genomsökte planet och bombtekniker skulle påbörja sitt arbete sent på kvällen.

29-åringen är känd av polisen sedan tidigare. Han är dömd för bland annat stöld och misshandel. Säkerhetspolisen kommer att kopplas in i fallet, uppgav Ulf Palm.

Brottsmisstanken var vid 20.30-tiden inte formulerad. Ett första förhör hade då ännu inte hållits med mannen och polisen hade inget att säga om hans avsikter med att ha ett vapen i handbagaget.

Trafiken i gång

Flygledningen på Västerås Flygplats sade till TT att trafiken i stort sett inte påverkades av incidenten.

Ryanair meddelade att passagerarna skulle bjudas på mat och förfriskningar i väntan på att planet skulle få klartecken att lyfta. Ny starttid angavs till klockan 22, men enligt polisen var det oklart om den tiden skulle kunna hållas.

Lars Pedersen/TT